#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zářijové alergeny aneb Babí léto ve znamení přecitlivělosti

S koncem teplých dnů se pomalu, ale jistě blíží i závěr hlavní pylové sezóny. Září se však také nese ve znamení přecitlivělosti. Během tohoto měsíce na alergiky stále číhají významné hrozby, zejména v podobě pylů trav a bylin. Teprve nástup podzimu většinou přináší postupné zlepšení stavu.

Dřeviny odkvétají zejména v dubnu a v květnu, v září proto nepředstavují pro alergiky žádnou hrozbu. S koncem léta však pokračuje hlavní pylová sezóna zejména pro zástupce z řad bylin. Mezi alergeny ale nalezneme i některé trávy. Co je tedy největším nebezpečím?

Z výčtu zářijových alergenů je třeba vyzdvihnout kopřivovité, které v tomto měsíci představují střední hrozbu prakticky na celém území naší republiky. Ještě více je třeba mít se na pozoru před ambroziemi. Září totiž pro tuto bylinu představuje hlavní dobu květu. Ambrozie vykazují velmi vysokou aktivitu alergenů zejména ve východní části republiky. Navíc často rostou podél železničních tratí, v okolí komunikací a na okrajích polí. Při návštěvě přírody je tak třeba být dvojnásob opatrní.

Podzim přináší úlevu

Září je zpravidla posledním měsícem hlavní pylové sezóny. V říjnu patří mezi významné alergeny už jenom ambrózie, pelyněk a rákos. Pro většinu alergiků tak příchod podzimu znamená postupnou úlevu od projevů přecitlivělosti. Pylový kalendář je však pouze orientační. Pokud i na počátku podzimu trvá příznivé a teplé počasí, takzvané babí léto, koncentrace pylů ve vzduchu může být stále vysoká.

Pod kontrolou

Alergici by tak měli sledovat pylovou informační službu, která pravidelně aktualizuje aktivitu jednotlivých alergenů. Předpověď si můžete nechávat posílat i formou e-mailu nebo SMS, díky čemuž budete stále vědět, jaká je situace. Pokud jste majitelem chytrého telefonu, lze pylové zpravodajství sledovat v příslušné aplikaci. Podmínky se také mohou velmi rychle měnit – suché, větrné a slunečné dny totiž zvyšují přenos pylových zrnek, a krásné počasí tak alergikům paradoxně přitěžuje. Déšť naopak vzduch očišťuje a výrazně snižuje nebezpečí rozvoje nepříjemných projevů.

(holi)

Zdroje:
www.polleninfo.org
www.pylovasluzba.cz

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe