#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tak trochu jiná, nealergická rýma

Ucpaný nos, koš plný posmrkaných kapesníků, ale přitom žádná alergie nebo nachlazení? Pravděpodobně se jedná o tzv. vazomotorickou rýmu, o níž bychom vám rádi pověděli něco více.

Při vazomotorické nebo také nealergické či idiopatické rýmě dochází k rozšíření cév nosní sliznice a následně k jejímu otoku a k uvolňování typické sekrece. Celou tuto reakci může způsobit obrovské množství možných podnětů:

Proč ale tyto podněty u někoho idiopatickou rýmu spustí, a u jiného ne, to není ještě stoprocentně jasné.

Nepleťte se v diagnóze!

Lékaři typicky diagnostikují tento typ rýmy tím, že vyloučí všechny ostatní druhy. Proto pokud trpíte některými následujícími příznaky, o vazomotorickou rýmu se pravděpodobně nejedná:

Tyto projevy jsou obvykle spojeny s alergickou rýmou, která může být s tou vazomotorickou zaměňována. Idiopatická rýma se však typicky projevuje:

První pomoc není v lékárně

Obzvláště u mírnějších forem tohoto problému není nutné hned přemýšlet o lécích. Nejprve můžete vyzkoušet následující:

Účinnější řešení

Pokud jsou vaše potíže výraznější nebo předchozí léčba dostatečně nezabírá, můžete vyrazit do k odborníkům. V lékárně lze pořídit pomoc jednak ve formě volně prodejných léků a jednak preparátů na předpis. S výběrem léčiva bez předpisu vám kvalifikovaně poradí lékárníci. K řešení vazomotorické rýmy jsou vhodné tyto typy léčiv:

Pokud nejsou výše uvedené přípravky dostatečně efektivní, navštivte lékaře. Ten vám může předepsat silnější léky nebo doporučit chirurgické metody léčby. Mezi preparáty na předpis, které se k řešení tohoto typu rýmy používají, patří nosní spreje:

Ať již užíváte kterýkoli nosní přípravek, vždy jej aplikujte podle doporučení. Při jejich nadměrném používání se mohou vaše příznaky i dost výrazně zhoršit!

(ivh)

Zdroje:
BURKE, Darla. Vasomotor Rhinitis. Dostupné z: www.healthline.com
MAYO CLINIC STAFF. Nonallergic rhinitis. Dostupné z: www.mayoclinic.org

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe