#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Projevy alergie: rýma, vyrážka i závažný anafylaktický šok

Alergie jsou nemocí mnoha tváří a podob. Přecitlivělost se projevuje rýmou, kašlem, astmatem, zánětem spojivek, vyrážkou, otoky, nebo dokonce závažným anafylaktickým šokem.

Alergická rýma

Alergická rýma je jedním z nejčastějších projevů přecitlivělosti. Mezi její příznaky patří svědění, kýchání, otoky nosní sliznice a produkce vodnatého sekretu. Pokud onemocnění probíhá dlouhodobě, může způsobit vznik nosních polypů. Postižení nosní sliznice má dvě různé podoby – sezónní a celoroční.

Alergickou rýmu způsobuje inhalace vzdušných alergenů. Ty se však mohou dostat také do kontaktu s oční spojivkou. Alergická rýma je tak často doprovázena alergickým zánětem spojivek, který se projevuje zarudnutím, svěděním a slzením postižených očí.

Alergické astma

Průduškové astma také vzniká při inhalaci vzdušných alergenů. Imunitní buňky v dolních dýchacích cestách reagují na pyl, prach, zvířecí chlupy a další cizorodé látky. Mezi nejzávažnější projevy astmatu patří dušnost a ztížený dech, dráždivý kašel a hvízdavé dýchání. Při astmatickém záchvatu se totiž zužují hladké svaly průdušek a dochází k vzniku otoku a tvorbě hustého hlenu v dýchacích cestách.

Kontaktní alergie

Tento typ přecitlivělosti vzniká při kontaktu alergenu s povrchem lidského těla. Mezi časté alergeny patří kovy, složky kosmetiky a čisticích prostředků, ale také latex. Kontaktní alergická reakce se projevuje v místě působení vyvolávající látky na pokožku. Kůže zčervená, začne svědit, tvoří se na ní červené pupínky až puchýřky, v horším případě dochází k rozvoji mohutného otoku a mokvání.

Potravinové alergie

Při pozření alergenu může dojít k rozvoji otoků v dutině ústní. Nebezpečný je zejména otok kořene jazyka a dýchacích cest. V tomto případě nemocnému hrozí smrt udušením. Alergie se také často projevuje bolestmi břicha, zvracením, průjmy, ale vzácností není ani rozvoj anafylaktického šoku. V pozdější fázi se může objevit kožní vyrážka.

Alergie na hmyzí bodnutí

Alergická reakce na hmyzí bodnutí může vzniknout pouze v místě vpichu, v horších případech může dojít k rozvoji závažného anafylaktického šoku. Lokální alergická reakce se projevuje bolestivým rudým otokem, který se může šířit i mimo místo vpichu a přetrvávat i několik dnů. K obtížím se může přidat svědění pokožky a kopřivka.

Anafylaktický šok

Pokud alergen vstoupí do krevního oběhu, může dojít k rozvoji obávaného šokového stavu. Takzvaný anafylaktický šok je charakterizován snížením krevního tlaku, zrychlením srdeční akce a poruchami prokrvení orgánů a tkání. Nemocný je nápadně bledý a opocený, může trpět vyrážkami, astmatickým záchvatem a otoky. Kůže koncových částí těla je teplá a růžová, v tomto ohledu se anafylaktický šok liší od ostatních šokových stavů. V případě vzniku anafylaktického šoku je zapotřebí ihned zavolat rychlou záchrannou službu.

(holi)

Zdroj:
acaai.org

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe