#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oční projevy alergie: v hlavní roli zarudnutí a svědění

Trápí vás zarudlé a opuchlé oči, které svědí a slzí bez zřejmé příčiny? Na vině může být oční forma alergie. Podle lékařských statistik totiž tento zánět spojivek postihuje téměř 20 % celosvětové populace, z toho prakticky každého druhého alergika.

Spojivka je průsvitná blanka pokrývající povrch oka a vnitřní stranu víček. Je vyživována velmi tenkými cévami, které jsou normálně prostým okem neviditelné. Pokud ale dojde k podráždění spojivky a vzniku zánětu, spojivka se překrví a oko zčervená, což je dobře patrné při lehkém odtažení dolního víčka. Alergická reakce ve spojivce probíhá stejně jako na jiných místech těla. V organismu se nejprve po setkání s alergenem vytvoří IgE protilátky, které se po opětovném setkání s alergenem navážou na žírné buňky. Aktivací žírných buněk dojde k uvolnění histaminu, který zvyšuje propustnost okolních cév a láká další zánětlivé buňky. Mezi nejčastější příčiny přechodného alergického zánětu spojivek patří sezónní alergeny v podobě pylů a plísňových spor. Celoroční obtíže pak mohou způsobovat alergeny domácích mazlíčků a roztočů.

Postižení obou očí

Mezi typické projevy alergického zánětu spojivek patří:

Alergickou příčinu obtíží podporuje skutečnost, že se problém vyskytuje na obou očích současně. Příznaky zánětu spojivek bývají často sdruženy s projevy alergické rýmy. Rozvoj alergického zánětu spojivek tak může být podpořen poruchou odtoku slz slznými kanálky při zbytnění nosní sliznice a aktivací alergického zánětu ve tkáních v okolí nosní sliznice. V těžších případech může zánět přejít i na rohovku. Závažný stav, který může způsobit slepotu, je však poměrně vzácným jevem.

Pod kontrolou

(holi)

Zdroj:
www.aaaai.org

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe