#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergenová imunoterapie: výhody oproti „klasické“ léčbě

Alergenová imunoterapie byla v dřívějších dobách považována za tajuplný přístup v léčbě přecitlivělostí. Časem se ale ukázalo, že tato specifická metoda přináší mnoho užitku. V současnosti tak neodmyslitelně patří k léčbě alergické rýmy či alergií na hmyzí bodnutí.

Úskalí klasické léčby

Sezónní nebo celoroční alergie trápí až třetinu obyvatelstva vyspělých zemí. Výskyt alergických onemocnění raketově stoupá zejména v posledních desetiletích. Projevy přecitlivělosti tak nejsou žádnou vzácností. Aktuálnost problému podtrhují i nevýhody klasické léčby. Léky proti alergiím totiž neřeší příčinu nemoci, ale pouze odstraňují projevy přecitlivělosti. Při vysazení těchto léčiv dochází k návratu obtěžujících příznaků. Alergici jsou tak často odkázáni na dlouhodobé užívání předepsaných léků. Léčba antihistaminiky či glukokortikoidy navíc přináší nezanedbatelné riziko vzniku nežádoucích účinků, mezi něž patří například únava, poruchy imunitního systému nebo nárůst hmotnosti.

Zaměřeno na příčinu nemoci

Alergenová imunoterapie nabízí v léčbě alergií zcela odlišný přístup. Metoda se totiž zaměřuje na samotnou příčinu nemoci, tedy na přehnanou reakci imunitního systému vůči běžným složkám okolního prostředí. Terapie spočívá v postupném podávání zvyšujících se dávek alergenu, což vede k rozvoji tolerance vůči cizorodé látce. Cílem alergenové imunoterapie je obnovit rovnováhu v organismu tak, aby byla jeho reakce na alergeny opět normální. Klinické výzkumy potvrdily, že po ukončení léčby dochází k výraznému zlepšení alergických projevů. Alergičtí jedinci v období po léčbě také hlásí snížení spotřeby klasických „úlevových“ léků.

Bezpečnost především

Léčba patří výhradně do rukou zkušených alergologů a imunologů. Není se však třeba ničeho obávat. V terapii se užívají pouze kvalitní přípravky s doloženou kvalitou i léčebným efektem. Riziko vzniku nežádoucích účinků je naprosto minimální. Imunoterapii tak mohou podstoupit i děti od 5 let věku. Právě v dětském věku léčba vykazuje nejslibnější výsledky. Rozsáhlé výzkumy prokázaly, že jedinci s alergií na hmyzí jed po ukončení léčby velmi dobře tolerují případné bodnutí nebezpečným hmyzem.

Alergenová imunoterapie představuje účinný recept v boji proti projevům přecitlivělosti. Oproti klasické léčbě nabízí dlouhodobější řešení nepříjemných a obtěžujících příznaků alergie. Pokud vás již nebaví věčné kýchání, smrkání a kašlání, neváhejte a navštivte odborníka. S jeho pomocí zjistíte, zda je metoda vhodná i pro vás.

(holi)

Zdroj: www.familyallergycare.com

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe