#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Univerzální lék na alergii? Možná již brzy

Univerzální lék na alergii? Možná již brzy

27. 5. 2009

Třicet procent české populace trápí alergie, deset procent trpí astmatem. Ačkoliv je na trhu celá řada léků proti alergiím a astmatu a současná medicína se snaží, seč může, univerzální léčba bohužel neexistuje. Tedy zatím neexistuje. <p>Pacienti se tedy musí spokojit s tím, co dnešní trh nabízí. Nejčastěji se u nás užívají antihistaminika, antileukotrieny a kortikosteroidy. Na splasknutí oteklé nosní sliznice pomáhají tzv. dekongestiva a akutní astmatický záchvat zmírňují bronchodilatancia, která rozšíří průdušky a usnadní tím dýchání.</p>

Třicet procent české populace trápí alergie, deset procent trpí astmatem. Ačkoliv je na trhu celá řada léků proti alergiím a astmatu a současná medicína se snaží, seč může, univerzální léčba bohužel neexistuje. Tedy zatím neexistuje.

Široký výběr neznamená pomoc pro každého

Pacienti se tedy musí spokojit s tím, co dnešní trh nabízí. Nejčastěji se u nás užívají antihistaminika, antileukotrieny a kortikosteroidy. Na splasknutí oteklé nosní sliznice pomáhají tzv. dekongestiva a akutní astmatický záchvat zmírňují bronchodilatancia, která rozšíří průdušky a usnadní tím dýchání. U středně těžkého nebo těžkého alergického astmatu se nově používají uměle vyrobené protilátky, které zablokují funkci lidských IgE protilátek a tím ztlumí alergický zánět. Žádný z těchto léků však nepomůže každému.

Možná se blýská se na lepší časy

Švýcarská firma Cytos biotechnology hlásí, že se svým produktem s pracovním názvem CYT003-QbG10 vstupuje do další fáze klinických studií. Jedná se o "univerzální" lék proti alergiím a astmatu a výsledky vypadají zatím docela slibně. Například v jedné ze studií byl u pacientů trpících alergií na prach a kočičí srst porovnáván účinek CYT003-QbG10 s účinkem placeba. U léčených CYT003-QbG10 klesly charakteristické projevy alergií, jako je zánět sliznice dutiny nosní a spojivek, o 61 % oproti 32 % u pacientů léčených placebem.

Tajemství CYT003-QbG10

Kde se vzal podivný název CYT003-QbG10? Qb je viru podobná částice vyplněná uměle vytvořenou imunostimulační sekvencí nazvanou G10. Celé to ovšem zní poněkud složitě. Podstatou je to, že tento lék by měl potlačit Th2-lymfocyty, jejichž zvýšení oproti Th1-lymfocytům je příčinou přehnané imunitní odpovědi zodpovědné za alergickou reakci. Pokud vám ani tohle nic neříká, nevadí. Důležité je, že to zatím, jak se zdá, funguje. A to jak na alergie, tak na astma. Nechme se tedy překvapit, jak celý výzkum dopadne.

(pad)

Zdroje:
www.medicalnewstoday.com
www.bio-medicine.org
www.financial.de