#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Teplé jaro urychluje nástup pylové sezóny

Teplé jaro urychluje nástup pylové sezóny

23. 8. 2012

Kromě pylů trav patří mezi nejčastější původce pylové alergie pyly stromů, například břízy, jejichž doba květu je závislá na příchodu teplého jarního počasí.

Bude pylu stále více?

Mezi lety 1995 až 2010 nenašli odborníci žádné významné rozdíly v době nástupu pylové sezóny, i když určité náznaky, že pylová sezóna má tendenci začínat stále dříve, se prý daly vysledovat. Doba nástupu pylové sezóny byla ovlivněna především hodnotami březnových teplot.

Podle některých odborníků se díky postupným klimatickým změnám bude pylová sezóna na mnoha místech Země prodlužovat. Vždy však do značné míry závisí na přesné geografické poloze místa a také na rostlinách, o jejichž pylu je právě řeč.

Jižní státy na klimatických změnách mohou vydělat

V minulém roce byla v odborném tisku zveřejněna studie, podle které se pylová sezóna ambrózie (jednoho z nejčastějších alergenů na severoamerickém kontinentě) v severních oblastech Spojených států prodloužila během posledních 15 let o celých 27 dní. Na vině však tentokrát není brzký příchod teplých jarních teplot, ale naopak pozdější příchod prvních podzimních mrazíků.

Vliv klimatických změn na průběh pylové sezóny je podle odborníků tím větší, čím více na sever se budeme vydávat. Naopak v některých jižních oblastech Spojených států se celková délka pylové sezóny nepatrně zkrátila: například v Texasu o čtyři dny. Míst s delší pylovou sezónou je však podstatně více a odborníci se domnívají, že lidé s pylovou alergií a astmatici v budoucnu pocítí negativní zdravotní následky těchto změn.

(vek)

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov