#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Svědí vás po snědení ovoce ústa? Možná trpíte orálním alergickým syndromem!

Svědí vás po snědení ovoce ústa? Možná trpíte orálním alergickým syndromem!

4. 7. 2008

Někteří pacienti pozorují zhoršování sezonních alergických příznaků během pylové sezony po konzumaci určitého ovoce a zeleniny. Příčinou toho může být takzvaný orální alergický syndrom. <p>Alergický syndrom může být vyvolán celou řadou pylových alergenů, například z ambrózie nebo břízy. Pro pylové alergiky je tato znalost velmi důležitá. <br></p> <p>Nejčastějšími projevy jsou svědění, otok a kopřivka v oblasti úst, rtů, hrdla a obličeje, ke kterým dochází velmi brzy po požití dané potraviny. Pokud pacient není informován a léčen, mohou mu tyto obtíže výrazně znepříjemňovat život. </p>

Někteří pacienti pozorují zhoršování sezonních alergických příznaků během pylové sezony po konzumaci určitého ovoce a zeleniny. Příčinou toho může být takzvaný orální alergický syndrom.

Poznejte svého nepřítele

Alergický syndrom může být vyvolán celou řadou pylových alergenů, například z ambrózie nebo břízy. Pro pylové alergiky je tato znalost velmi důležitá. Nejčastějšími projevy jsou svědění, otok a kopřivka v oblasti úst, rtů, hrdla a obličeje, ke kterým dochází velmi brzy po požití dané potraviny.

Pokud pacient není informován a léčen, mohou mu tyto obtíže výrazně znepříjemňovat život. Vyskytují se u třetiny pacientů se sezonními pylovými alergiemi. Jsou důsledkem zkřížené reaktivity bílkovin z pylových zrn a podobných bílkovin obsažených v různých druzích ovoce a zeleniny.

Příznaky se objevují velmi brzy po požití čerstvého ovoce nebo zeleniny. Pacienti alergičtí na ambrózii reagují nejčastěji na banán, okurky, melouny, cukety, slunečnicová semínka, heřmánkový čaj a echinaceu (často používaná v homeopatických lécích).

Pacienti alergičtí na břízu reagují zase na jablko, hrušku, broskev, třešeň, mrkev, lískový ořech, kiwi a mandle. Pokud se takové reakce u pacienta vyskytují, je nutné se uvedenému ovoci a zelenině vyhýbat zejména v pylové sezoně. Zmírnění reakcí se také někdy dosáhne povařením nebo jiným tepelným zpracováním pokrmu.

Někdy může být reakce tak závažná, že způsobí otok hrtanu a celkové příznaky. Pokud pacient takový stavy mívá, je důležité navštívit odborného lékaře, který problém dokáže přesně analyzovat a léčit a v případě potřeby vybaví pacienta léky pro první pomoc při celkové závažné reakci.

První pomoc

Pro ošetření těžších reakcí se užívá protišokový lék – adrenalin – uzpůsobený tak, že je pacient sám schopen si ho podat injekcí do svalu stehna, potom další léky na tlumení alergických reakcí v kapkách, tabletách nebo v čípku. Ty však neúčinkují tak rychle jako adrenalin, který se při reakci proto podává jako první, a teprve po něm ostatní léky.

(van)