#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Sublingvální imunoterapie je účinná u dětí s alergií na pyl stromů

Sublingvální imunoterapie je účinná u dětí s alergií na pyl stromů

25. 4. 2007

Finští vědci ve své studii zjistili, že děti s pylovou alergickou rhinokonjunktivitidou se sezonním astmatem nebo bez něho dobře reagují na léčbu alergenspecifickou sublingvální imunoterapií (SLIT).

Finští vědci ve své studii zjistili, že děti s pylovou alergickou rhinokonjunktivitidou se sezonním astmatem nebo bez něho dobře reagují na léčbu alergenspecifickou sublingvální imunoterapií (SLIT). Výsledky studie byly uveřejněny v časopisu Allergy.

SLIT se stala v klinické praxi velmi oblíbenou pro svou jednoduchou aplikaci, bezpečnost a účinnost. V rámci studie byla použita vakcína pro SLIT se směsí alergenů břízy, olše a lísky. Tato léčba byla podávána celkem 88 dětem ve věku od 5 do 15 let v dávce 24 000 SQ-U nebo 200 000 SQ-U. Kontrolní skupině bylo podáváno placebo. Alergie na pyly stromů byla potvrzena pomocí pozitivních kožních prick-testů, pozitivity specifických IgE protilátek a pozitivního provokačního testu na očních spojivkách. SLIT byla podána formou 10 kapek pod jazyk, a to 3 minuty před polknutím. Imunoterapie byla aplikována pětkrát týdně po dobu 18 měsíců. Více než 90 % dětí bylo léčeno SLIT po dobu delší než 12 měsíců.

Výsledky studie ukázaly signifikantní zlepšení příznaků pylové alergie u obou skupin se SLIT. Zlepšení bylo závislé na podané dávce, tudíž bylo ve skupině s vyšší dávkou signifikantně výraznější. Děti ve druhé skupině měly rovněž nižší spotřebu léčiv na astma a sennou rýmu.

Léčba SLIT nebyla provázena žádnými vážnými vedlejšími příznaky, jedinými vedlejšími příznaky byly lokální alergické reakce v ústech. Jejich závažnost však byla přijatelná a žádné dítě s touto reakcí studii nepřerušilo.

(van)

Zdroj: Allergy 2006;61:1177-1183.