#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Sportovci trpí alergií častěji než ostatní

Sportovci trpí alergií častěji než ostatní

12. 7. 2012

Příznaky jako škrábání v krku nebo rýma byly u atletů a dalších sportovců většinou vysvětlovány jako důsledek virové infekce, která napadla organismus oslabený náročným tréninkem. Na druhou stranu pro tento předpoklad neexistují žádné důkazy a stejné příznaky mohou být stejně snadno vyvolány také alergickou reakcí.

Infekce, nebo alergie? Spíše to druhé

Zvýšená fyzická aktivita ovlivňuje náš imunitní systém, což se však kromě lepší obranyschopnosti může projevit i větším sklonem k alergiím. Vědci nedávno provedli průzkum mezi běžci londýnského maratonu, aby zjistili, zda příznaky onemocnění horních cest dýchacích běžně přítomné u běžců jsou spojené s výskytem alergií, nebo jsou skutečně jenom důsledkem virové infekce.

Více než dvě stovky běžců londýnského maratonu v roce 2010 vyplnily kvůli účelům studie specializovaný dotazník a zároveň poskytly vzorek krve pro stanovení koncentrace IgE protilátek, které se obvykle zvyšují u lidí s alergiemi. Stanovena byla celková koncentrace IgE protilátek, ale také specifické IgE protilátky proti nejčastěji se vyskytujícím inhalačním alergenům. Po skončení maratonu požádali autoři studie běžce, aby zaznamenali případné příznaky onemocnění horních cest dýchacích. O to samé požádali také rodinné příslušníky běžců, kteří tak posloužili jako kontrolní vzorek lidí, kteří se maratonu sami nezúčastnili.

Sportem nejen ku zdraví

Podle výsledků specializovaných dotazníků i podle měření IgE protilátek v krvi mělo 40 % maratonských běžců příznaky alergie. Projevy onemocnění horních cest dýchacích po maratonu udávalo 47 % běžců. Na druhou stranu udávalo v kontrolní skupině rodinných příslušníků ve stejnou dobu projevy onemocnění jen 19 % lidí.

Podle výsledků průzkumu se zdá, že výskyt alergie je u rekreačních běžců maratonu významně vyšší než v běžné populaci a je srovnatelný s výskytem alergie u špičkových atletů. Protože ve srovnání s běžci jen málo rodinných příslušníků žijících ve stejné domácnosti udávalo příznaky onemocnění horních cest dýchacích, zdá se, že tyto příznaky jsou spíše alergického než infekčního původu.

(vek)

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov