#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Pylový alergik jde do přírody

Pylový alergik jde do přírody

29. 5. 2007

<p>Může alergik během sezony do přírody? Pochopitelně že ano, měl by ale dodržovat určitá opatření.

Může alergik během sezony do přírody? Pochopitelně že ano, měl by ale dodržovat určitá opatření.

Měl by brát své léky pravidelně, a ne jen úlevově. Předejde tak rozvoji obtíží či je alespoň velmi zmírní. Po jejich vzplanutí se již mnohem hůře ovlivňují.

Pokud možno by měl sledovat pylové zpravodajství a vyhýbat se pobytu venku v době největší koncentrace pylů. Taková doba nastává ráno pro pyly stromů a během dopoledne až poledne pro pyly trav a bylin. Nejvyšší pylové koncentrace jsou během teplých větrných dnů, nejnižší v deštivém a chladném počasí.

Sportování venku zvyšuje kontakt s pylem, ale zároveň je v těle tvořen adrenalin, který alergickou reakci brzdí. K problémům tedy nedochází během sportu, ale až po jeho skončení. Během pohybu venku ulpí pylová zrna na oblečení a kůži a zanesou se do dýchacích cest. Proto by se měl každý sportovec po venkovní námaze ihned osprchovat, umýt si i vlasy a převléci se do čistých šatů. Při sportech s velkým dechovým úsilím navíc pomůže snížit množství vdechovaného pylu lehká papírová rouška.

Pokud má někdo alergický zánět spojivek, je potřeba nosit ochranné brýle a 1 hodinu před pobytem venku použít oční protialergické kapky. Je potřeba si disciplinovaně nesahat rukama do očí. Pokud oči svědí v noci nebo ráno, je vhodné každý den měnit povlak polštáře a denně si před spaním mýt vlasy. Nosní sliznici je třeba po pobytu venku omýt fyziologickým roztokem (solný roztok).

Pokud je pylová sezona a pacient se cítí unavený či ve stresu, je lépe se v té době vyhnout větší venkovní fyzické aktivitě. Totéž platí i pro menstruující alergičku.

Pozor na potravinovou alergii! Tzv. zkřížené reakce mezi potravinami a pyly mohou zhoršit příznaky. Je-li například někdo alergický na břízu, reaguje alergicky i na jablko a lískový ořech. Před pobytem venku je tedy lépe zrovna tyto potraviny nejíst.

Pokud přece jen při pobytu venku dojde k alergické reakci, je vhodné se co nejdříve dostat domů, umýt se, zavřít okna a spustit čističku vzduchu, pokud je k dispozici. Z léků je správné podat antihistaminikum (i pokud jej již pacient 1x v tomtéž dni užil), oční kapky a nosní sprej.

Pokud ani to nepomůže a reakce je příliš výrazná, pak zbývají už jen kortikoidy. Při astmatickém záchvatu musí pacient okamžitě použít úlevový lék a na nic nečekat!! Další postup by měl mít každý pacient vysvětlen od svého lékaře.

Co si tedy má pylový alergik vzít do přírody s sebou? Antihistaminikum, kapky do očí a nosu, bronchodilatační lék a kortikoidy v tabletách. S tím bychom měli v krizi na chvíli vystačit. Pacienti s těžkými alergickými reakcemi (to platí zejména pro alergie na hmyzí jedy) mají s sebou i adrenalin v autoinjektoru a kartičku alergika. Dál už potom nesmí zapomenout jen mobilní telefon!

(van)