#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Pylové alergie: jak je ovlivňuje počasí?

Pylové alergie: jak je ovlivňuje počasí?

17. 7. 2015

Pro jedince trpící přecitlivělostí nastává s příchodem teplého počasí období kýchání, svědění, rýmy a dalších projevů alergií. Koncentrace pylových zrnek v ovzduší však výrazně závisí na klimatických podmínkách. Krásné teplé počasí alergikům přitěžuje, chladné deštivé dny přinášejí úlevu.

Koncentrace pylů v ovzduší se může měnit prakticky ze dne na den. Suché, větrné a slunečné dny zvyšují přenos pylových zrnek. Z kvetoucích stromů, trav a bylin jsou vinou větru roznášena až do vzdálenosti několika kilometrů. K vyvolání příznaků alergie přitom stačí kontakt s již nepatrným množstvím konkrétního alergenu. Vyhnout se všudypřítomnému pylu je tudíž takřka nemožné. V takových dnech je tedy lepší zdržovat se co nejvíce doma a pokud možno málo větrat. Úlevu od projevů alergie naopak přinášejí chladné, deštivé a bezvětrné dny. Pokud tedy chcete vyrazit na procházku do přírody, pak ideálně po dešti – ten totiž od neviditelných pylových zrn skvěle pročišťuje vzduch.

Speciální zpravodajství

Pylová informační služba pravidelně vydává zpravodajství, které vyhodnocuje současnou pylovou situaci. Předpověď si můžete nechávat posílat i formou e-mailu nebo SMS, díky čemuž budete stále v obraze. Pokud jste majitelem chytrého telefonu, lze pylové zpravodajství sledovat v příslušné aplikaci. Když je koncentrace pylu v ovzduší příliš velká, snažte se zůstat v uzavřených místnostech. Vysoké hodnoty bývají zejména ve večerních hodinách.

Tipy pro boj s alergií

  • Během teplých dnů s vysokou aktivitou konkrétního alergenu je lepší zdržovat se doma a co nejméně větrat. Ani pobyt v budovách však neposkytuje stoprocentní ochranu. Od věci tak není instalace okenních sítí proti pylu nebo pořízení čističky vzduchu.
  • Po příchodu domů si můžete umýt hlavu; tím se zbavíte pylů, které se dostaly do vlasů během dne. Nezapomínejte, že pyl ulpívá i na oblečení, převléknutí po příchodu domů by tak mělo být samozřejmostí.
  • Dále je třeba dbát na větší důraz při udržování pořádku v domácnosti. Pyl se totiž v místnostech usazuje spolu s prachem. Abychom tedy zabránili jeho dalšímu víření ve vzduchu, je potřeba jej odstraňovat pravidelným vysáváním, vytíráním podlah a utíráním prachu z nábytku.
  • V okolí obydlí je také zapotřebí častěji sekat trávník. Většina rostlin totiž začne uvolňovat pyl až při dosažení určité výšky.
  • Vyprané prádlo raději nechte schnout uvnitř místnosti – venku bude sice sušší rychleji, ale zachytí mnoho pylových zrnek.
  • Při cestě automobilem neotevírejte okna, na procházkách nebo projížďkách na kole si chraňte oči brýlemi.

(holi)

Zdroj:
www.aaaai.org