#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Příčiny alergické reakce: v hlavní roli imunitní systém

Příčiny alergické reakce: v hlavní roli imunitní systém

30. 5. 2015

Pokud trpíte alergií, určitě vás napadne řada otázek. Co je příčinou mých obtíží? Budou se projevy zhoršovat, nebo časem odezní? Na jednoduché otázky bohužel neexistují jednoznačné odpovědi. Co už lékaři ale vědí jistě, že za projevy přecitlivělosti stojí vlastní imunitní systém nemocného.

Když se imunita vymkne kontrole

Alergik může obviňovat ze svých obtíží všudypřítomný pyl nebo domácí mazlíčky. Alergeny jsou ale samy o sobě neškodné. Příčina problémů tkví v imunitním systému nemocného. Bílé krvinky se proti jinak přirozeným složkám okolního prostředí, jako jsou zvířecí chlupy, pylová zrna nebo potraviny či jejich části (mléčné bílkoviny, ořechy, vaječný bílek a jiné), začnou bránit a reagovat na ně tak, jako by šlo o škodlivé látky neboli patogeny. V těle pak vzniká zánět a jeho působením se dostaví projevy přecitlivělosti, jako jsou rýma, kašel, svědění nebo zánět spojivek.

Alergie pod mikroskopem

Alergická reakce začíná nepozorovaně již při prvním kontaktu s alergenem. Alergen můžeme vdechnout, spolknout, ale může také ulpět na pokožce či oční spojivce. Bílé krvinky danou látku „prostudují“ a v ideálním případě ji označí za neškodnou. U alergiků bohužel takovou látku označí za život ohrožující. Při prvním kontaktu alergenu s bílými krvinkami sice nedojde k rozvoji alergických projevů, ale imunitní systém je připraven na další setkání. Při něm vypukne bouřlivá zánětlivá reakce. V akutní fázi alergie se uplatňují především žírné buňky, které do krve uvolňují histamin. Ten je zodpovědný za otok, svědění a další projevy přecitlivělosti.

Přecitlivělost je dědičná

Své předky ani genovou výbavu si nevybíráme. Děti jednoho alergického rodiče mají 33% pravděpodobnost rozvoje alergie. Pokud alergií trpí oba rodiče, je šance na rozvoj přecitlivělosti až 70 %. Alergie se však nedědí jako taková. Do kolébky dostáváme pouze větší náchylnost k rozvoji alergické reakce. V praxi to znamená, že ke vzniku alergického onemocnění je zapotřebí souhra několika faktorů. Těmi většinou bývá působení okolního prostředí – například znečištěný vzduch či úzkostná hygiena v domácnosti. Ke vzniku alergií také může přispět infekce dýchacích cest, která poškodí jejich výstelku a umožní kontakt imunitního systému s alergenem.

Projevy mohou, ale nemusí ustoupit

Průběh alergie je krajně nepředvídatelný. Obtíže mohou časem zcela ustoupit. To platí zejména u dětí. U dalších alergiků může v průběhu let dojít ke zmírnění projevů přecitlivělosti. Důvodem je oslabení imunitního systému v přirozeném procesu stárnutí organismu. Na druhou stranu někteří jedinci pociťují výrazné zhoršení obtíží s přibývajícími léty, což se týká hlavně alergií na potraviny, včelí bodnutí nebo latex. Časem může také dojít k rozvoji dalších alergií. Přítomnost dvou, tří, nebo dokonce čtyř alergií u jednoho jedince tak není žádnou vzácností.

(holi)

Zdroj: www.webmd.com