#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Přecitlivělost na protein Cor a 11 z lískových ořechů se vyskytuje převážně u dětí

Přecitlivělost na protein Cor a 11 z lískových ořechů se vyskytuje převážně u dětí

23. 9. 2012

Potravinová alergie na lískové ořechy je dost častá u dětí i dospělých, ale její závažnost se může lišit v závislosti na věku a také v závislosti na geografické oblasti.

Závažnost alergických projevů určuje typ alergenu

Kromě orálního alergického syndromu se může alergie na lískové ořechy projevit také vážnější systémovou reakcí, která je častější u dospělých v oblasti Středomoří (kde se bříza vyskytuje málo) a dále u dětí v oblastech s hojným výskytem březového pylu. Vážnější projevy alergie na lískové ořechy většinou nejsou spojené s pylovou alergií a s alergenem Cor a 1.04, ale s alergeny lipidovým transferovým proteinem (LTP) Cor a 8 nebo proteinem Cor a 9.

Alergen Cor a 11 způsobuje vážné projevy alergie hlavně u dětí

Výše uvedené alergeny, ať už spojené s pylovou alergií, nebo ne, nejsou jediné, které mohou vyvolávat alergii na lískové ořechy. Mezi další patří i Cor a 11, Cor a 14 a takzvaný oleosin. Dosud není přesně známo, do jaké míry se tyto alergeny podílí na vzniku alergie na lískové ořechy u jednotlivých pacientů. Odborníci nedávno sledovali výskyt alergie na protein Cor a 11 u různých věkových skupin – od nejmenších dětí s atopickým ekzémem až po dospělé alergiky. V rámci studie provedené v Belgii, tedy v oblasti s častým výskytem pylu břízy, zjistili, že stejně jako alergen Cor a 8 nebo Cor a 9 je také protein Cor a 11 vesměs spojen s vážnou systémovou alergickou reakcí – a to především u dětí.

Odborníci zatím nevědí, jakým způsobem přecitlivělost na Cor a 11 (a s ní spojená těžká potravinová alergie na lískové ořechy) u dětí vzniká. Protože se však tento typ alergie téměř nevyskytuje u dětí mladších jednoho roku s atopickým ekzémem, je pravděpodobné, že ke vzniku alergie dochází až později během života, snad při přímé konzumaci lískových ořechů.

(vek)

Zdroj: Verweijj M. M. et al: Age-dependent sensitization to the 7S-vicilin-like protein Cor a 11 from hazelnut (Corylus avellana) in a birch-endemic region. J Investig Allergol Clin Immunol. 2012; 22 (4): 245–51.