#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Pokles znečištění vzduchu zlepšuje projevy astmatu u dětí

Pokles znečištění vzduchu zlepšuje projevy astmatu u dětí

22. 6. 2009

Že znečistěné prostředí nesvědčí ani zdravému člověku, natož třeba astmatikovi, je asi jasné. Přitom při výrazném poklesu znečištěného vzduchu dochází ke zmenšení zánětu dýchacích cest u dětí s astmatem. Dochází i ke zlepšení plicních funkcí. Na první pohled to zní logicky. Věda ale potřebuje důkazy… <p>Aby se z domněnky mohl stát ověřitelný fakt, odborníci se rozhodli udělat pokus. 37 newyorských dětí proto přestěhovali na venkov. Výsledky byly velmi povzbudivé: úroveň nosních eozinofilů poklesla na čtvrtinu a byla pozorována značná redukce vydechovaného oxidu dusného.</p>

Že znečistěné prostředí nesvědčí ani zdravému člověku, natož třeba astmatikovi, je asi jasné. Přitom při výrazném poklesu znečištěného vzduchu dochází ke zmenšení zánětu dýchacích cest u dětí s astmatem. Dochází i ke zlepšení plicních funkcí. Na první pohled to zní logicky. Věda ale potřebuje důkazy…

Aby se z domněnky mohl stát ověřitelný fakt, odborníci se rozhodli udělat pokus. 37 newyorských dětí proto přestěhovali na venkov. Výsledky byly velmi povzbudivé: úroveň nosních eozinofilů poklesla na čtvrtinu a byla pozorována značná redukce vydechovaného oxidu dusného. Ten slouží k detekci míry alergického zánětu.

První důkaz

"Tato studie dodává první objektivní důkaz, že snížením expozice astmatických dětí vnějšímu znečištění vzduchu je následováno měřitelným poklesem zánětu v dýchacích cestách. To naznačuje, že lepší kvalita vzduchu může rychle vést ke zlepšení projevů onemocnění," říká Dr. Giovanni Piedimont a její kolegové z univerzity v západní Virginii. Všechny zkoumané subjekty měly mírné perzistující astma a žily ve velmi znečištěném městě před tím, než se přestěhovaly do venkovského prostředí. V obou lokalitách bylo měřeno znečištění vzduchu, množství pylu a meteorologické podmínky.

Leukotrieny „nedrží basu“

Spirometrické vyšetření ukázalo, že přestěhování do méně znečištěného prostředí bylo také spojeno se zlepšením funkce dolních cest dýchacích. Ačkoli došlo k poklesu eozinofilů v nose, ohledně množství leukotrienu E4 v moči nedošlo po týdnu k žádné změně. Leukotrien E4 je metabolický produkt aktivních eozinofilů, hlavní složky alergického zánětu a astmatu. Jeho hodnoty byly jediné, které se po přestěhování na venkov rychle nezlepšily.

Výsledky studie ukazují, že pokud jsou astmatické děti méně vystavovány znečištěnému ovzduší, dochází k rychlému zlepšení zánětu a funkce jejich dýchacích cest. Díky tomu, že jsou tato zjištění měřitelná a objektivní, dochází k posunu od domněnky k faktu.

(zep)

Zdroj: Drop in Air Pollution Improves Airway Function in Asthmatic Children, Pediatrics 2009; 123: 1051–1058 ( www.medscape.com)