#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Pes jako nejlepší přítel člověka? Ne během alergické sezony

Pes jako nejlepší přítel člověka? Ne během alergické sezony

15. 9. 2010

Pylová sezona je pro alergika sama o sobě nepříjemným obdobím. Pokud se potýkáte například se sennou rýmou a navíc vlastníte psa nebo kočku, může vás toto krušné období ještě více potrápit. <p>V článku publikovaném ve vědeckém časopisu Annals of Allergy, Asthma &amp; Imunology se dozvíme, že alergie objevující se jen po určitou část roku se mohou vzájemně sčítat. Alergici jsou více náchylní ke vzniku dalších alergií, např. alergie na zvířata nebo naopak senné rýmy. <br></p> <p>Pokud se období, kdy váš pes pouští chlupy, a období vaší senné rýmy překrývají, můžete zažít krušné chvilky.</p>

Pylová sezona je pro alergika sama o sobě nepříjemným obdobím. Pokud se potýkáte například se sennou rýmou a navíc vlastníte psa nebo kočku, může vás toto krušné období ještě více potrápit.

Alergie se mohu sčítat

V článku publikovaném ve vědeckém časopisu Annals of Allergy, Asthma & Imunology se dozvíme, že alergie objevující se jen po určitou část roku se mohou vzájemně sčítat. Alergici jsou více náchylní ke vzniku dalších alergií, např. alergie na zvířata nebo naopak senné rýmy. Pokud se období, kdy váš pes pouští chlupy, a období vaší senné rýmy překrývají, můžete zažít krušné chvilky.

Nepříjemné příznaky nastupují rychleji

Typickými příznaky senné rýmy jsou kýchání, svědění, ucpaný nos a slzení. Kterýkoliv z těchto příznaků se může při spojení senné rýmy s alergií na zvířecí srst rychleji vyvinout. Namísto toho, aby se alergie pomalu stupňovala a po nejhorším týdnu zase pomalu ustupovala, se tedy alergie ukáže v plné síle už první dny. A trvá pak po celé alergické období.

Vědci testovali velký počet běžných trvalých alergenů, jako je zvířecí srst. Tyto alergie obtěžují člověka po celý rok. Zjistili, že tyto alergie urychlují rozvoj alergie, která přichází jen v určitém období, např. urychlují rozvoj senné rýmy. Testování probíhalo ve speciálně uzavřené místnosti, kam byl lidem s alergií na zvířecí srst vháněn pyl z rostlin ambrózie, který měl vyvolat sennou rýmu. To vše samozřejmě za kontroly lékařů.

Omezte styk s alergenem a lečte jednotlivé alergie

Lidé s alergií na zvířecí srst by měli ještě více omezit styk s těmito alergeny, když se blíží období jejich senné rýmy. Léčba této celoroční alergie vám v tomto období ulehčí alespoň od jedné alergie. Navíc můžou pomoci léky proti sezonním alergiím. Vyplatí se, když je začnete brát dříve, než období začne, nebo ihned po začátku příznaků alergie, a to i když si myslíte, že to ještě není tak vážné.

(ercp)

Zdroj:
Annals of Allergy, Asthma & Immunology (www.acaai.org)