#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Léčba sezónní alergické rýmy pomocí imunoterapie v tabletách

Léčba sezónní alergické rýmy pomocí imunoterapie v tabletách

9. 5. 2012

Specifická imunoterapie se snaží podchytit samotnou příčinu alergie. Organismus se setkává se zvyšujícími se dávkami svého alergenu, na který by si tak měl postupně zvykat. Původně byla specifická imunoterapie dostupná pouze ve formě injekcí a podávat ji mohl jenom lékař. Později se objevily kapky s obsahem alergenu podávané pod jazyk a dnes se stále častěji využívá také rychle rozpustných tablet. <p>Hlavní výhoda "imunoterapeutických" tablet s obsahem alergenového extraktu spočívá v jednoduchosti jejich používání. Zahájení léčby předepisuje lékař a také první tableta se užívá pod jeho dohledem. Pokud však pacient léčbu dobře snáší, může později tablety užívat jednoduše sám – obvykle v dávce jedné tablety denně.</p>

Specifická imunoterapie se snaží podchytit samotnou příčinu alergie. Organismus se setkává se zvyšujícími se dávkami svého alergenu, na který by si tak měl postupně zvykat. Původně byla specifická imunoterapie dostupná pouze ve formě injekcí a podávat ji mohl jenom lékař. Později se objevily kapky s obsahem alergenu podávané pod jazyk a dnes se stále častěji využívá také rychle rozpustných tablet.

Jak léčba probíhá?

Hlavní výhoda "imunoterapeutických" tablet s obsahem alergenového extraktu spočívá v jednoduchosti jejich používání. Zahájení léčby předepisuje lékař a také první tableta se užívá pod jeho dohledem. Pokud však pacient léčbu dobře snáší, může později tablety užívat jednoduše sám – obvykle v dávce jedné tablety denně.

Tablety obsahují alergenový extrakt z travního pylu a jejich dlouhodobé pravidelné užívání vede u vnímavých pacientů k navození částečné tolerance k alergenu a tím ke zmírnění alergických příznaků. Tento způsob léčby však není účinný nebo vhodný u všech alergiků, a proto je na začátku vždy nutné pečlivé alergologické vyšetření.

Účinnost imunoterapeutické léčby v tabletách

Dnes mají lékaři k dispozici výsledky již několika velkých klinických studií, které měly za úkol zhodnotit bezpečnost a účinnost imunoterapeutické léčby podávané v tabletách v průběhu jedné pylové sezóny. V nedávné době byl publikován přehledný článek, který výsledky těchto studií shrnuje a porovnává.

Výsledky studií, které byly provedeny u pacientů v Evropě a Severní Americe, dopadly velmi podobně. Ve srovnání se skupinou pacientů užívajících placebo (pouze symptomatické léky) měli pacienti léčení imunoterapií v tabletách méně alergických příznaků, nižší spotřebu symptomatických léků (antihistaminik), lepší vlastní hodnocení kvality života a vyšší procento dní v průběhu pylové sezóny s minimem alergických příznaků. Výsledky také ukazují, že léčba je stejně účinná u dětí i dospělých pacientů.

(vek)

Zdroj: Nelson H. et al.: Treatment of seasonal allergic rhinoconjunctivitis with a once-daily SQ- standardized grass allergy immunotherapy tablet. Curr Med Res Opin. 2012 Apr 13. [Epub ahead of print]