#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Léčba pylové alergie v důchodovém věku může komplikovat jiná onemocnění

Léčba pylové alergie v důchodovém věku může komplikovat jiná onemocnění

7. 6. 2008

Ve vyspělých zemích se stále zvyšuje průměrný věk obyvatel a přibývá seniorů. Alergie – atopický ekzém, senná rýma, astma – začínají nejčastěji v mladším věku, ale často přetrvávají po celý život.

Ve vyspělých zemích se stále zvyšuje průměrný věk obyvatel a přibývá seniorů. Alergie atopický ekzém, senná rýma, astma – začínají nejčastěji v mladším věku, ale často přetrvávají po celý život. A vznik nové alergie ve vyšším věku také není zcela vyloučen.

U starších pacientů je ovšem situace komplikována dalšími nemocemi. Většina lidí starších 75 let má nejméně tři další nemoci a bere nejméně tři léky současně. Další komplikací je mnohdy snížená hybnost pacientů, horší zrak a sluch a někdy i úbytek mentálních schopností.

Mnoho alergických obtíží je léčeno léky antihistaminiky, jež mohou zhoršovat bdělost, působit malátnost a spavost. Léky na astma často působí proti lékům na snížení krevního tlaku, a proto je nutné je vybírat a dávkovat velmi obezřetně. Pacienti s degenerativním postižením kloubů (artrózou) nebo se zánětem kloubů (artritidou) mohou mít potíže s podáváním inhalačních léků na astma. Je k tomu potřeba určitá zručnost a koordinace, a také silný nádech.

Alergická rýma je u starších pacientů jak sezonní – při alergii na pyly, tak i celoroční – při alergii na domácí alergeny. Často se však v tomto věku nedá dobře odlišit od tzv. vazomotorické rýmy, která je provokována silnými čichovými vjemy. Její podstatou je vyšší reaktivita cév v nosní sliznici. Většina takto postižených pacientů měla v mládí silnou alergickou rýmu a ve stáří se jim potom objevila rýma vazomotorická. Pokud dojde ke ztenčení nosní sliznice, její atrofii, může se vyvinout atrofická rýma.

Při dlouhodobém používání nosních kapek je známa rýma medikamentózní. Je vyvolána nosními kapkami, které obsahují léky stahující cévy. Po jejich delším používání dochází k opačnému účinku – roztažení cév a otoku sliznice. Ve stáří nejsou vzácné ani nosní polypy, které jsou vyvolány přecitlivělostí na aspirin. Všechna tato nosní onemocnění mohou vyvolávat i záněty dutin, protože znesnadňují jejich správnou drenáž.

Alergické astma je u seniorů často komplikováno onemocněními srdce nebo následky dlouhodobého kouření. Pravá příčina dušnosti tak není vždy snadno odhalitelná a vyžaduje podrobné vyšetření plicním lékařem, alergologem a kardiologem.

(van)

Zdroj: The American Journal of Medicine 2007;120:498–502.