#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Jak pylová alergie snižuje kvalitu života

Jak pylová alergie snižuje kvalitu života

22. 7. 2012

Mezi projevy pylové alergie může patřit alergická rýma nebo astma. Tato onemocnění nepostihují pouze dýchací cesty, ale v mnoha směrech komplikují každodenní život lidí, kteří jimi trpí

Horší, než by se zdálo

Alergická rýma je podstatně častějším projevem pylové alergie než astma, ale i sama o sobě má výrazně negativní vliv na kvalitu života lidí, kteří jí trpí. A to i přesto, že lidé, kteří alergickou rýmou sami netrpí, ji často pokládají za celkem nevýznamné a snadno snesitelné onemocnění. Už mnohokrát však bylo v minulosti prokázáno, že alergická rýma poškozuje mimo jiné i sociální život alergiků a působí jim problémy v zaměstnání i ve škole. Stále častěji se proto v souvislosti s pylovou alergií objevuje pojem kvalita života, který má pomoci určit závažnost onemocnění a jeho dopad na každodenní život především z hlediska samotného pacienta. Kvalitu života lze pomocí standardizovaných metod také objektivně „měřit“.

Alergie u dětí zhoršuje fyzickou i psychickou kondici

Je zřejmé, že kvalita života u pylových alergiků významně klesá v době, kdy se nejvíce projevují alergické obtíže, tedy v pylové sezóně. Lékaři ve Švédsku se nedávno pokusili objektivně změřit snížení kvality života u dětí a dospívajících (věk 7 až 18 let) s pylovou alergií v průběhu pylové sezóny.

Děti v rámci studie vyplňovaly dotazníky zjišťující alergické příznaky a dále dotazníky zaměřené na jejich fyzickou i psychickou (emoční) kondici. Ukázalo se, že síla alergických příznaků poměrně dobře koreluje se zhoršením fyzické i psychické kondice. Obecně během pylové sezóny udávaly děti vždy zhoršení fyzického i emočního stavu. U dětí, které kromě alergické rýmy trpěly také astmatem, bylo snížení kvality života během pylové sezóny ještě výraznější. Na nižší kvalitě života u dětí se přibližně stejnou měrou podepisovaly plicní alergické příznaky, příznaky horních cest dýchacích i oční alergické projevy.

(vek)

Zdroj: Kiotseridis H. et al: Quality of life in children and adolescents with respiratory allergy, assessed with a generic and disease specific instrument. Clin Respir J. 2012 May 24; doi: 10.1111/j.1752-699X.2012.00298.x. [Epub ahead of print]