#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Hrozí alergikům chronická rýma?

Hrozí alergikům chronická rýma?

15. 7. 2012

Chronická rýma doprovázená chronickým zánětem nosních dutin se projevuje obdobně jako běžná rýma. Nepříjemné příznaky však dotyčného trápí dlouhodobě a mohou se k nim přidat i další problémy, jako je především vznik nosních polypů. Je známo, že chronická rýma se poměrně často objevuje u lidí, kteří původně trpěli jen „obyčejnou“ alergickou rýmou.

Co zvyšuje riziko chronické rýmy

Alergickou rýmou trpí řada lidí, jen u některých se však postupem času vyvine nepříjemná chronická rýma. Pravděpodobně proto existují určité vlastnosti, které riziko vzniku chronické rýmy u lidí s alergickou rýmou zvyšují. Které vlastnosti to jsou, se nedávno rozhodli zjistit američtí lékaři, a proto u svých pacientů s alergickou rýmou zaznamenávali všechny údaje, které by při rozvoji chronické rýmy mohly hrát nějakou roli: věk, pohlaví, případné kouření, astma, gastroezofageální reflux, alergii na aspirin, přítomnost nosních polypů, sezónní nebo celoroční alergickou rýmu, citlivost k vybraným nejčastěji se vyskytujícím alergenům a některé anatomické varianty vedlejších nosních dutin, tedy přesný typ jejich stavby.

Nechte se vyšetřit

Vyšetřovaní pacienti byli po určité době rozděleni do dvou skupin: na ty, u kterých se v průběhu let rozvinula chronická rýma, a na ty, kteří se dále potýkali „jen“ s rýmou alergickou. Poté lékaři zjišťovali, zda některý z výše uvedených údajů ovlivňuje zařazení pacientů do jedné nebo do druhé skupiny.

Ukázalo se, že k rozvoji chronické rýmy docházelo výrazně častěji u pacientů s určitým typem stavby vedlejších nosních dutin. Tyto anatomické varianty nosních dutin lze zjistit pomocí vyšetření počítačovou tomografií (CT) a jedná se o takové změny, které zhoršují drenáž dutin a odtékání zánětlivých sekretů. S trochou nadsázky lze tedy říci, že pokud chcete vědět, zda se máte obávat chronické rýmy, nechte si udělat důkladné CT vyšetření nosních dutin.

(vek)

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov