#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Dostupnost léků pro alergiky v zahraničí

Dostupnost léků pro alergiky v zahraničí

16. 8. 2007

<p>V čase prázdnin a dovolených jsou naše starosti upřeny hlavně na to, kam vůbec pojedeme, jak se tam dostaneme a čím se na daném místě budeme živit. <p>Aby se ale rekreace nezměnila během několika málo hodin v hotové peklo, je potřeba pamatovat na to nejcennější, co máme, na naše zdraví. Vždyť i něco na první pohled tak nevýznamného jako alergie nám může prázdninový pobyt velice znepříjemnit.

V čase prázdnin a dovolených jsou naše starosti upřeny hlavně na to, kam vůbec pojedeme, jak se tam dostaneme a čím se na daném místě budeme živit. Aby se ale rekreace nezměnila během několika málo hodin v hotové peklo, je potřeba pamatovat na to nejcennější, co máme, na naše zdraví. Vždyť i něco na první pohled tak nevýznamného jako alergie nám může prázdninový pobyt velice znepříjemnit.

Co když jsem alergik? Mám raději zůstat doma?

Ne, to rozhodně není nutné. Pravidlem číslo jedna je nezapomenout si přibalit do kufru léky, které pravidelně užíváte. Přípravky proti alergiím nejsou v tomto ohledu žádnou výjimkou. Háček je v tom, že v cizím prostředí zahraničí jsme vystaveni jiným podnětům (například exotické rostliny, živočichové, ale i pokrmy), z nichž s mnohými jsme se doposud nikdy nesetkali, a nemůžeme proto nějakou alergii na ně předpokládat. Pro takové případy se vždy vyplatí vzít si nějaká antialergika s sebou.

Když je ale někdo hlava děravá...

I tehdy není zdaleka nic ztraceno. Zpozorujeme-li na sobě první příznaky méně závažné alergie (rýma, slzení, lehčí kopřivka), postačí co nejdříve navštívit místní lékárnu (v některých zemích i drogerii), kde nám nabídnou příslušné medikamenty. Pokud budeme trávit dovolenou v civilizovaných oblastech Evropy, dá se říci, že to, co lze koupit bez receptu v ČR, by nám měli prodat i za hranicemi naší krásné země. V západních státech sice spektrum volně prodejných léčiv zahrnuje dokonce i některé přípravky, které jsou u nás vázány na recept, ale nespoléhejme na to, a tyto léky vozme vždy s sebou. Názvy přípravků (s výjimkou několika specifických léků vyráběných pouze na našem území) jsou většinou shodné, protože výrobce obvykle dodává tyto léky do více zemí.

Kdy za lékařem

Jestliže ale nastane situace, při které může jít o život, je třeba postupovat zcela jinak. Píchne-li nás třeba včela do jazyka a my víme, že jsme na její bodnutí alergičtí, nebo se alergická reakce rozvine do takové míry, že cítíme, že jde opravdu do tuhého, není moudré návštěvu lékaře odkládat. Oželíme finanční obnos, který musíme obvykle dát za návštěvu ordinace, vždyť tyto případy nezřídka končívají odchodem pacienta z tohoto světa. Je na místě v obzvláště těžkých stavech zvážit i přivolání rychlé záchranné služby.

(ver)