#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Dočasné tetování hennou je u alergiků nebezpečné

Dočasné tetování hennou je u alergiků nebezpečné

27. 7. 2008

Pouliční tetování je v poslední době velmi populární mezi americkou i evropskou mládeží. Nabízejí je sezonní pouliční umělci hlavně v oblasti kolem Středozemního moře. Pokud tomuto kouzlu propadnete, dejte si dobrý pozor, abyste si kromě obrázku na kůži z dovolené nepřivezli také alergickou reakci. <p>Během prázdnin si návštěvníci přímořských letovisek užívají nejen koupání a sluníčka, ale také různé druhy zábavy. Jednou z nich je právě pouliční tetování tolik oblíbené pro rychlost provedení.</p> <p>Nejběžnějším barvivem pro toto tetování je henna, zelenkavý prášek ze sušených listů a květu Lawsonia alba nebo Lawsonia inermis.</p>

Pouliční tetování je v poslední době velmi populární mezi americkou i evropskou mládeží. Nabízejí je sezonní pouliční umělci hlavně v oblasti kolem Středozemního moře. Pokud tomuto kouzlu propadnete, dejte si dobrý pozor, abyste si kromě obrázku na kůži z dovolené nepřivezli také alergickou reakci.

Během prázdnin si návštěvníci přímořských letovisek užívají nejen koupání a sluníčka, ale také různé druhy zábavy. Jednou z nich je právě pouliční tetování tolik oblíbené pro rychlost provedení.

Nejběžnějším barvivem pro toto tetování je henna, zelenkavý prášek ze sušených listů a květu Lawsonia alba nebo Lawsonia inermis, keře rostoucího v severní Africe, Srí Lance a v Indii. Hlavním barvivem (ale také alergenem) je naftochinon lawson. Celosvětově je henna používána jako barvivo na vlasy, součást šamponů a kosmetických prostředků. V islámských zemích si během slavnostních obřadů svatby i jiných oslav lidé malují hennou květinové a geometrické ornamenty na ruce a nohy. Tinktura z henny je používána také k léčbě plísní.

Existuje několik typů henny, které se dělí podle barevného odstínu získaného při barvení vlasů. Pouze Egyptská henna je bez přídavků a barví vlasy do hnědočervena.

Není henna jako henna

K docílení tmavších odstínů jsou k henně přidávána další barviva nebo se o hennu vůbec nejedná. Čím delší je kontakt henny s vlasy nebo kůží, tím intenzivnější je barva. Ke zkrácení doby barvení jsou proto přidávány různé přísady jako instantní káva, řepná šťáva nebo "tajná" přísada z citronového oleje, octa, eukalyptového oleje a parafenylendiaminu (PPD).

Pozor na alergeny

Parafenylendiamin je často přidáván i k jiným barvám na vlasy a je významným alergenem. Autoři sdělení popisují případ chlapce, alergika, který si během prázdnin nechal vytvořit na pravé paži tetování hennou. Do týdne kůže v místě tetování zarudla, otekla a silně svědila. Krémy s kortikoidy nepomáhaly, a tak byl pacient léčen i celkově antihistaminiky.

Ještě za šest měsíců měl chlapec na paži pozánětlivě sníženou pigmentaci. Za 8 měsíců po události mu byly provedeny kožní testy (epikutánní) na oddálenou přecitlivělost a prick testy na okamžitou přecitlivělost. V nich byly potvrzeny již známé alergie na roztoče, trávy a olivy. V epikutánních testech byla prokázána bouřlivá reakce na PPD. Ten je známým silným alergenem. V Evropě ani v Americe není povolen k aplikaci na kůži a jeho koncentrace v barvách na vlasy jsou přísně limitovány.

Vzniklá přecitlivělost je celoživotní týká se i barev na vlasy a textilních barev. Zkřížené reakce mohou být i s některými léky a ochrannými faktory v opalovacích krémech.

Čistá henna neškodí

Reakce na PPD je možné předpokládat častěji u alergiků, ale i u nealergické populace jsou poměrně časté. Čistá henna samotná je přitom neškodná, alergizuje zřídka. Před pouličním tetováním je třeba varovat všechny, ale zejména alergiky a ekzematiky.

(van)

Zdroj: Corrente S, a spol. Acta Paediatrica 2007;96:461–471.