#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Čtyři rady pro alergické chalupáře

Čtyři rady pro alergické chalupáře

6. 8. 2008

Alergikovi se může na chalupě dařit hůře než ve městě Češi jsou národem chalupářů. V létě téměř každý pátek vyjíždějí z měst na chaty a chalupy do přírody. Vzduch je tam čistší a příroda panenštější než ve městě.

Alergikovi se může na chalupě dařit hůře než ve městě Češi jsou národem chalupářů. V létě téměř každý pátek vyjíždějí z měst na chaty a chalupy do přírody. Vzduch je tam čistší a příroda panenštější než ve městě. Alergikovi by tedy na chalupě mělo být lépe. Neplatí to však úplně, i tady na něj totiž číhají různá nebezpečí.

Ve víru prachu a pylu

Na venkově sečou louky jednou nebo dvakrát za léto, a některé se nesekají vůbec. Při sušení sena se víří prach a pyl. Při sklizni obilí se okolo kombajnů vždy víří veliké oblaky prachu s částečkami obilí. Koncentrace pylů trav a obilnin tu tedy může být vyšší než ve městě.

Od chlívku dále

Na vesnicích pěstuje většina lidí drobné zvířectvo nebo dobytek, alergik tu tedy může potkat slepice, králíky, holuby, kočky, psy, ale i krávy, koně a prasata. Alergie na zvířata je často zkřížena mezi jednotlivými druhy, a tak může intenzivnější kontakt s těmito zvířaty vadit, i když je pacient alergický například na kočky. V chalupách a chatách také často bývají myši, které se dostanou do všech koutů. Při alergii na hlodavce potom může pobyt v tomto prostředí vyvolávat silné reakce. Úklid po myších může u takových pacientů vyvolat i těžký astmatický záchvat.

Nebezpeční holubi

Holubi a jejich trus jsou zdrojem nejen vlastních alergenů, ale jejich hnízda a holubníky poskytují útočiště roztočům, kteří odtud putují do našich obydlí. Opakované vdechování holubích alergenů může vyvolat u citlivých jedinců takzvanou nemoc pěstitelů holubů, kdy jsou vážně poškozeny plíce, a pokud není kontakt s alergenem přerušen, může dojít i k nevratným změnám na plicích. Touto nemocí nemusí onemocnět pouze pěstitelé holubů, ale i ti, kteří se v blízkosti holubníků pohybují pouze občas, nebo stačí mít holubí trus například na půdě domu.

Důkladný úklid

Pokud je chata navštěvována pouze v sezoně, je nutné před prvním příjezdem po zimě důkladně vyvětrat a uklidit prach. Ten totiž většinou obsahuje značné množství roztočů a jejich exkrementů. Také spory plísní mohou být po zimě v nevětrané chatě ve vysoké koncentraci. Na chatě se často lidé věnují svým koníčkům nebo kutilství. I to může pro alergika přinášet různá nebezpečí, kdy se setká s dosud neznámými chemickými látkami a jejich výpary.

Pokud alergik o všech těchto nebezpečích ví a umí se jim vyhnout, je pro něj pobyt na chatě stejně příjemný jako pro každého a přinese i jemu nové síly do dalšího pracovního týdne.

(van)