#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Bydlení ve věži je rizikovým faktorem pro rozvoj alergie

Bydlení ve věži je rizikovým faktorem pro rozvoj alergie

8. 8. 2007

Pyl trav je jedním z nejčastějších alergenů a v oblasti Valladolid ve Španělsku je na něj alergických 33 % astmatiků. Více než tři čtvrtiny z těchto alergických astmatiků přitom bydlí ve městech.

Pyl trav je jedním z nejčastějších alergenů a v oblasti Valladolid ve Španělsku je na něj alergických 33 % astmatiků. Více než tři čtvrtiny z těchto alergických astmatiků přitom bydlí ve městech. Autory studie tedy zajímalo, jaký má vliv bydlení ve vyšších patrech domů ve městech na příznaky pylové alergie na trávy.

Je známo, že pyly trav dosahují ve výškách větších koncentrací než při zemi. V Londýně byly například ve výšce deseti metrů opakovaně prokazovány vyšší koncentrace pylových zrn trav i platanu něž v úrovni ulice. Rovněž bakteriálních spor se ve větší výšce nalézá více. Dosud ale nikdo nezkoumal, jak tyto skutečnosti ovlivňují alergické příznaky u lidí.

Autoři hodnotili příznaky alergie u 17 171 pacientů bydlících ve městě nebo na vesnici. Sledovali přecitlivělost vůči pylům trav, stromů a plevelů ve vztahu k výšce pacientova bydliště. Vyšetřovaní pacienti trpěli alergickou rýmou a astmatem. Byli podrobně klinicky vyšetřeni a byly jim provedeny kožní i laboratorní alergologické testy. Alergie na pyly byla diagnostikována na základě pozitivních kožních testů nebo laboratorního průkazu specifických protilátek proti pylům.

Pacienti měli současně klinické projevy alergické rýmy a astmatu a také pozitivní provokační testy (reakce průdušek na dráždivý podnět). Byly vyhodnocovány údaje pouze od pacientů, kteří žijí minimálně 10 let ve stejné výšce a kteří nemají přecitlivělost na jiné než pylové alergeny. Pacienti s alergií například na zvířecí buňky nebo alergeny pracovního prostředí byli tedy z hodnocení vyloučeni.

Po statistickém vyhodnocení vyšlo najevo, že bydlení ve vyšších patrech je rizikem pro alergickou senzibilizaci (přecitlivělost) na pyly. Tento vztah byl nezávislý na tom, zda pacient bydlí ve městě, nebo na venkově. Dále bylo potvrzeno, že je pylová alergie častější u městského obyvatelstva. Na první pohled by se mohlo zdát, že ve městě, kde je málo travních ploch, tomu bude naopak. Ale vzhledem k možnosti transportu na velké vzdálenosti jsou koncentrace travních pylů ve městech často vyšší než na venkově.

Nejvíce pylu je uvolňováno během slunných a teplých dnů, kdy se pylová zrna dostávají do vyšších vrstev vzduchu a jsou unášena na velké vzdálenosti. Ve městech, kde většinou díky rozpáleným budovám vydrží vzduch déle ohřátý, jsou také koncentrace pylů vyšší a přetrvávají ve vzduchu delší dobu než na venkově.

Tato studie jako první upozorňuje na klinický význam vertikálního rozložení koncentrace pylových zrn. Získané poznatky by se mohly stát podkladem pro doporučení primárních preventivních opatření pro rodiny atopiků. Pokud se v rodině či u přímých příbuzných vyskytuje alergie, bylo by vhodné vybírat si bydliště v nižších patrech domů.

(van)

Zdroj: Armenita A, et al. Allergy 2004;59