#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Astmatici jsou během chřipky náchylnější k záchvatům dušnosti

Astmatici jsou během chřipky náchylnější k záchvatům dušnosti

9. 4. 2008

V posledních letech dochází k nárůstu počtu alergických onemocnění ve vyspělých zemích.

V posledních letech dochází k nárůstu počtu alergických onemocnění ve vyspělých zemích. A vědci stále hledají příčiny tohoto jevu. Zatímco některé prodělané infekce v dětství mohou mít pro organismus ochranný charakter, jiné působí zcela opačně. Například určité virové infekce jsou astmatiků příčinou jejich záchvatů.

Školkou proti alergii

Jednou z možných příčin nárůstu alergiků je změna hygienických podmínek a stravovacích návyků již od útlého dětství. Ukazuje se, že přílišná ochrana před infekcí a přílišná sterilita okolního prostředí vede spíše k pozdějšímu rozvoji alergie. Naopak děti navštěvující jesle a školky, které již v útlém věku prodělají určitý počet virových infekcí dýchacích cest, se stávají alergiky v daleko menší míře. Přesnější údaje o tom, které infekce v jakém věku a za jakých okolností mají ochranný vliv, ale ještě nemáme. Oproti tomu je ovšem také jasně dokázáno, že u pacientů s astmatem naopak některé virové infekce vyvolávají vzplanutí záchvatů. Vztah infekčních onemocnění k alergii a astmatu tedy zatím není zcela jednoznačný a bude vyžadovat ještě další zkoumání.

Viry a astma

Provokace záchvatů astmatu během onemocnění chřipkou je však známa dostatečně dlouho a opakovanými zkušenostmi potvrzena. Astmatické záchvaty mohou být provokovány i dalšími respiračními viry. Uvádí se, že až 80 % vzplanutí astmatu u dětí a 50 % u dospělých je provokováno virovou infekcí horních cest dýchacích. Infekce virem chřipky postihuje nejvíce výstelku dýchacího ústrojí – tzv. epitel. Vyvolává v něm zánětlivé změny, které vedou ke snadnější dráždivosti průdušek. Při sebemenším podnětu potom snadno dojde ke stažení průdušek a je vyprovokován i alergický zánět. Alergici by si tedy měli během chřipkové sezony a samozřejmě při onemocnění samotném dávat na své průdušky dobrý pozor a dodržovat preventivní, popřípadě léčebná opatření doporučená lékařem. (van)

Zdroj: Marsland JB, a spol. Clin Exp Allergy 2004;34.