#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Alergická rýma a kvalita spánku

Alergická rýma a kvalita spánku

14. 4. 2007

Lékaři by se měli rutinně dotazovat pacientů s alergickou rýmou na kvalitu jejich spánku.

Vědci z Assistance Publique Hôpitaux de Paris ve Francii zdůraznili, že lékaři by se měli rutinně dotazovat pacientů s alergickou rýmou na kvalitu jejich spánku. Výsledky své studie zabývající se narušením spánku alergickou rýmou výzkumníci uveřejnili v zářijovém čísle časopisu Archives of Internal Medicine.

Do této celonárodní studie bylo zahrnuto celkem 260 francouzských ORL lékařů a alergologů a jejich 591 pacientů s anamnézou nejméně 1 rok trvající alergické rýmy. Pomocí dotazníků a skórovacích systémů vědci zkoumali přítomnost poruch spánku, kvalitu spánku a závažnost alergické rýmy.

Výsledky studie ukázaly, že zejména těžší průběh alergické rýmy narušuje všechny složky spánku. Doba trvání alergické rýmy (intermitentní nebo perzistentní) nemá na spánek vliv. Ve srovnání s kontrolní skupinou mají pacienti s alergickou rýmou nižší kvalitu života, více denní únavy, která narušuje jejich paměť, náladu a sexualitu. U těchto pacientů byla zjištěna ve srovnání s kontrolní skupinou zvýšená konzumace alkoholu a sedativ.

Vědci uvedli, že je třeba, aby si lékaři uvědomili tuto spojitost mezi alergickou rýmou a poruchou spánku.

(van)

Zdroj: Arch Intern Med. 2006;166:1744–1748.