#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv prodělaných infekcí na rozvoj atopické senzibilizace

Atopie je vrozená vloha reagovat na neškodné antigeny zevního prostředí přehnanou imunologickou reakcí spojenou s tvorbou IgE protilátek. K realizaci je zapotřebí nejen tato vloha, ale také vliv prostředí.

topie sama o sobě ještě není chorobou, protože nemusí mít žádné klinické projevy. O alergickém onemocnění hovoříme teprve poté, co se objeví klinické příznaky nemocí, jako je ekzém, senná rýma čiastma.

Atopie je vrozená vloha reagovat na neškodné antigeny zevního prostředí přehnanou imunologickou reakcí spojenou s tvorbou IgE protilátek. K realizaci je zapotřebí nejen tato vloha, ale také vliv prostředí. Atopie sama o sobě ještě není chorobou, protože nemusí mít žádné klinické projevy. O alergickém onemocnění hovoříme teprve poté, co se objeví klinické příznaky nemocí, jako je ekzém, senná rýma či astma.

Vzhledem k závažnému nárůstu atopie ve vyspělých zemích v posledních desetiletích se nedá předpokládat, že by takto rychle docházelo ke změnám genomu, a evidentně je tedy hlavní příčinou změna životního prostředí a životního stylu v rozvinutých zemích. Poslední výzkumy v některých západoevropských zemích (například ve Velké Británii) uvádějí až pětačtyřicetiprocentní výskyt atopie v dětské populaci. V rozvojových zemích je tento trend možné vysledovat pouze u městské populace, nikoliv na venkově. To opět zdůrazňuje vliv okolního prostředí a životního stylu.

Z epidemiologických studií prováděných během posledních let je patrné, že důležitou roli hraje mikrobiální osídlení v novorozeneckém období a během útlého dětství. Bylo prokázáno, že pokud dítě prodělá během útlého dětství určité infekce, sníží to pravděpodobnost manifestace atopie v pozdějším věku. K těmto infekcím patří infekce dýchacích cest a plic, spalničky, žloutenka typu A, infekce bakterií Helicobacter pylori či prodělaná toxoplasmóza. Také pobyt mezi vrstevníky a kontakt s dobytkem na farmách během prvních let života má ochranný vliv. Rovněž tak očkování živou oslabenou BCG vakcínou proti tuberkulóze v prvních dnech života zabraňuje pozdějšímu rozvoji atopie.

Naopak užívání antibiotik z jakéhokoliv důvodu zvyšuje během prvních dvou let života riziko pozdějšího rozvoje atopie. Jak si působení všech těchto zásahů vysvětlit? Nabízí se hypotéza o jednostranném vychýlení imunitní reaktivity při chybějící správné stimulaci během časného vývoje. Vlivem zvýšené hygieny a změnou stravovacích a jiných návyků je dítě od kojeneckého věku osídlováno jinými bakteriemi a prodělává také méně infekcí, než tomu bylo dříve.

Toto je sice jedno z možných vysvětlení, ale zásadní problém nastane, pokud budeme chtít vysvětlit i současný nárůst cukrovky a Crohnovy nemoci, které mají imunitu vychýlenou přesně naopak než alergici. Vysvětlení musíme tedy hledat jinde. Je nepochybné, že souvisí s časným ovlivněním imunity bakteriemi a infekcemi, ale nikoliv jednostranným.

Ukázalo se, že správné mikrobiální osídlení vede k rozvoji a zrání speciálního typu bílých krvinek, tzv. regulačních T-lymfocytů. Ty kontrolují imunitní odpověď na antigeny, které přicházejí do kontaktu se sliznicemi. Jejich úlohou je zajistit, aby imunitní systém toleroval antigeny potravy, a také neškodné střevní bakterie a další neškodné antigeny přicházející do kontaktu se sliznicemi respiračního traktu.

Pokud je těchto regulačních lymfocytů nedostatek nebo nejsou dostatečně zralé a vyškolené, selhává tolerance neškodného a imunita se vychyluje na jednu nebo na druhou stranu, což vede k rozvoji autoimunitních onemocnění nebo alergií. Pro toto vysvětlení již existuje mnoho experimentálních i klinických důkazů. Jistě je bude časem možné využít i při navrhování preventivních nebo léčebných opatření, která se zatím teprve hledají.

(van)

Hopkin JM. Allergy 2002;57.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe