#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Včelí produkty – risk, nebo zisk?

Med, propolis, mateří kašička, to všechno jsou výsledky poctivé včelí práce. Jejich postavení v lidové léčbě je nezastupitelné, může se však stát i hrozbou v podobě alergie!

Stejně jako jakákoliv jiná potravina nebo látka, i včelí produkty můžou způsobit nepříjemnosti vyvoláním alergie u citlivých osob. I když tyto doplňky potravy vyvolávají alergie poměrně vzácně, tu a tam se může objevit až život ohrožující alergická reakce.

Med je velmi hustá, lepkavá tekutina, kterou vytváří včely sbíráním a zahušťováním sladkého nektaru z květů.

Med, propolis, mateří kašička, to všechno jsou výsledky poctivé včelí práce. Jejich postavení v lidové léčbě je nezastupitelné, může se však stát i hrozbou v podobě alergie! Stejně jako jakákoliv jiná potravina nebo látka, i včelí produkty můžou způsobit nepříjemnosti vyvoláním alergie u citlivých osob. I když tyto doplňky potravy vyvolávají alergie poměrně vzácně, tu a tam se může objevit až život ohrožující alergická reakce.

Med, propolis, mateří kašička

Med je velmi hustá, lepkavá tekutina, kterou vytváří včely sbíráním a zahušťováním sladkého nektaru z květů. Už od pradávna byl používán pro léčbu řady nemocí a až později byl jeho léčivý účinek dokázán i vědecky. Propolis je také včelí produkt, velmi vzácný. Je to mazlavá látka, kterou včely čistí stěny úlů a povrch plástů. Také jím kryjí medové buňky a tím zajistí, že se med ani po dlouhé době nezkazí. Lidé propolis používají pro jeho silné protibakteriální a obranyschopnost podporující účinky. Stejně tak mateří kašičku včely tvoří a je pro ně velmi důležitá – je to krmení pro včelí larvy a potrava pro včelu matku po celý její život. Mateří kašička se používá v kosmetice jako doplněk potravy a součást léků.

Med je sice pomocník při řadě nemocí, ale někomu dokáže pěkně zkomplikovat život. Je zcela nevhodný pro děti do 18 měsíců. Je to proto, že jednou z mála bakterií schopných žít v medu je bakterie tvořící tzv. botulotoxin. Dítě nemá na rozdíl od dospělého tak kyselé prostředí v žaludku, aby bakterii zničilo. Proto je ohroženo vážnou nemocí – botulismem. Jiné bakterie obvykle v medu nejsou schopné žít, takže kvalitní med žádné neobsahuje. Existuje také možnost, že med bude jedovatý. K tomu dochází, když včely sbírají med z květů jedovatých rostlin, např. z oleandrů. V našich podmínkách se ale takové rostliny nevyskytují, proto ani med není jedovatý.

Opět alergie…

I když se dříve tradovalo, že med zmírňuje alergii na pyl, výzkumy odborných týmů nic takového nepotvrdily. Naopak med, propolis i mateří kašička mohou alergii vyvolat. Takoví lidé jsou asi 1–2 z tisíce. Alergii na med, propolis a mateří kašičku mají často lidé, kteří jsou alergičtí na včelí bodnutí. Alergické příznaky můžou být různorodé – nechutenství, průjem, zvracení, afty v puse, svědění, pálení, otoky kůže, kopřivka, ekzém, kýchání, kašel, astma.

Velmi vzácně se může objevit i život ohrožující anafylaktická reakce. Alergie na propolis se ale dá jednoduše zjistit – propolisovou tinkturu natřeme na ruku a necháme zaschnout. Když místo do 24 hodin zarudne, svědí nebo se udělají pupínky, alergii máme a propolis je pro nás nevhodný. Také astmatici by si měli dát obrovský pozor na včelí produkty a obzvláště mateří kašičky se zcela vyvarovat.

(syna)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe