#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Určení příčiny pylové alergie může být obtížné

Pylová alergie je jednou z nejčastějších alergií a její výskyt ve vyspělých zemích neustále stoupá. Ale o jaký druh pylové alergie se jedná, tedy jaký konkrétní alergen spouští u daného člověka všechny nepříjemné příznaky, se u pylové alergie nezjišťuje právě snadno.

Pylová alergie je jednou z nejčastějších alergií a její výskyt ve vyspělých zemích neustále stoupá. Ale o jaký druh pylové alergie se jedná, tedy jaký konkrétní alergen spouští u daného člověka všechny nepříjemné příznaky, se u pylové alergie nezjišťuje právě snadno.

Příliš mnoho možností

Hlavní důvod, proč je určení konkrétního „viníka“ (vyvolávajícího alergenu) u pylové alergie tak obtížné, je jasný. Potenciálně alergizujících pylů je prostě příliš mnoho. Dalším důvodem je i častý výskyt zkřížených potravinových alergií a také stále častěji se objevující polysenzibilizace – citlivost k mnoha druhům pylu současně. Za ni jsou odpovědné především takzvané panalergeny, tedy alergeny, které se vyskytují zároveň v několika různých druzích pylu.

Jak vystopovat původce alergie

Tradičním způsobem, který se používá k identifikaci látek vyvolávajících alergii u konkrétního člověka, jsou kožní testy. Při nich se na dezinfikovanou pokožku nanese kapka roztoku s obsahem alergenu a kůže se mírně naruší škrábnutím. Pokud na zkoumaný alergen existuje u daného člověka citlivost, objeví se v místě aplikace svědivý pupínek. Další metodou, která může pomoci nalézt látku vyvolávající alergii, je měření alergenspecifických IgE protilátek. To jsou protilátky zaměřené proti jednotlivým alergenům, které se v krvi alergických pacientů nacházejí ve zvýšené koncentraci.

Obě výše uvedené metody by se měly doplňovat nebo případně nahrazovat a výsledky získané jejich prostřednictvím by měly být v ideálním případě stejné. Ve Španělsku však nedávno vyšla studie, která ukazuje, že realita může mít občas k ideálu hodně daleko. V rámci studie bylo vyšetřeno téměř 200 pacientů s pylovou alergií, kteří byli alergičtí na více alergenů zároveň. Lékaři se u nich pokusili určit vyvolávající alergeny pomocí kožních testů i metodou detekce alergenspecifických protilátek. Výsledky získané oběma metodami se od sebe do značné míry lišily.

Na vině jsou panalergeny

Podle lékařů se výsledky jednotlivých diagnostických metod nejvíce lišily v případech, kdy byli pacienti citliví k některým panalergenům, tedy molekulám vyskytujícím se v mnoha druzích pylu současně. A tak i když dnes máme k dispozici hned několik metod k určení látek vyvolávajících alergii, pro mnoho pylových alergiků zůstane ten jejich „viník“ pravděpodobně ještě dlouho neznámý.

(vek)

Zdroj: Orovitg A. Enhanced diagnosis of pollen allergy using specific immunoglobulin E determination to detect major allergens and panallergens. J Investig Allergol Clin Immunol 2011;21(4):253-259.

Ilustrační obrázek: www.alergoimuno.cz

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe