#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Univerzální lék na alergii? Možná již brzy

Třicet procent české populace trápí alergie, deset procent trpí astmatem. Ačkoliv je na trhu celá řada léků proti alergiím a astmatu a současná medicína se snaží, seč může, univerzální léčba bohužel neexistuje. Tedy zatím neexistuje.

Pacienti se tedy musí spokojit s tím, co dnešní trh nabízí. Nejčastěji se u nás užívají antihistaminika, antileukotrieny a kortikosteroidy. Na splasknutí oteklé nosní sliznice pomáhají tzv. dekongestiva a akutní astmatický záchvat zmírňují bronchodilatancia, která rozšíří průdušky a usnadní tím dýchání.

Třicet procent české populace trápí alergie, deset procent trpí astmatem. Ačkoliv je na trhu celá řada léků proti alergiím a astmatu a současná medicína se snaží, seč může, univerzální léčba bohužel neexistuje. Tedy zatím neexistuje.

Široký výběr neznamená pomoc pro každého

Pacienti se tedy musí spokojit s tím, co dnešní trh nabízí. Nejčastěji se u nás užívají antihistaminika, antileukotrieny a kortikosteroidy. Na splasknutí oteklé nosní sliznice pomáhají tzv. dekongestiva a akutní astmatický záchvat zmírňují bronchodilatancia, která rozšíří průdušky a usnadní tím dýchání. U středně těžkého nebo těžkého alergického astmatu se nově používají uměle vyrobené protilátky, které zablokují funkci lidských IgE protilátek a tím ztlumí alergický zánět. Žádný z těchto léků však nepomůže každému.

Možná se blýská se na lepší časy

Švýcarská firma Cytos biotechnology hlásí, že se svým produktem s pracovním názvem CYT003-QbG10 vstupuje do další fáze klinických studií. Jedná se o "univerzální" lék proti alergiím a astmatu a výsledky vypadají zatím docela slibně. Například v jedné ze studií byl u pacientů trpících alergií na prach a kočičí srst porovnáván účinek CYT003-QbG10 s účinkem placeba. U léčených CYT003-QbG10 klesly charakteristické projevy alergií, jako je zánět sliznice dutiny nosní a spojivek, o 61 % oproti 32 % u pacientů léčených placebem.

Tajemství CYT003-QbG10

Kde se vzal podivný název CYT003-QbG10? Qb je viru podobná částice vyplněná uměle vytvořenou imunostimulační sekvencí nazvanou G10. Celé to ovšem zní poněkud složitě. Podstatou je to, že tento lék by měl potlačit Th2-lymfocyty, jejichž zvýšení oproti Th1-lymfocytům je příčinou přehnané imunitní odpovědi zodpovědné za alergickou reakci. Pokud vám ani tohle nic neříká, nevadí. Důležité je, že to zatím, jak se zdá, funguje. A to jak na alergie, tak na astma. Nechme se tedy překvapit, jak celý výzkum dopadne.

(pad)

Zdroje:
www.medicalnewstoday.com
www.bio-medicine.org
www.financial.de

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe