#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost nosních sprejů s kortikoidy v léčbě celoroční alergické rýmy

Kortikoidy jsou účinné v léčbě těžších alergických onemocnění, avšak zároveň mohou mít celou řadu vážných nežádoucích účinků. Proto se jednoznačně preferuje podávání takzvaných lokálních kortikoidů, které namísto celého organismu zasahují jen místo, kam byly aplikovány. To je i případ nosních sprejů s kortikoidy, které se používají v léčbě alergické rýmy.

Spreje s kortikoidy léčí nosní příznaky alergie

Nosní spreje s obsahem kortikoidů jsou dobře účinné v léčbě sezónní alergické rýmy způsobené pylovou alergií. Snižují nosní příznaky alergie, mezi které patří především svědění, kýchání, pocit ucpaného nosu a nosní sekrece. Kromě sezónní alergické rýmy jsou spreje s obsahem kortikoidů účinné také u pacientů s celoroční alergickou rýmou. Ta bývá většinou způsobena alergeny roztočů, plísní nebo domácích zvířat.

Nedávno byly uveřejněny výsledky japonské studie, ve které užívání nosního spreje s kortikoidy výrazně zlepšilo nosní příznaky celoroční alergické rýmy. To se odrazilo také v lepší kvalitě spánku u lidí s alergií a ve zvýšení kvality života obecně. Kortikoidy v nosním spreji především snižují místní zánět v nosní sliznici a zmenšují její otok. Tím se zlepšuje nosní průchodnost a usnadňuje dýchání. Protože však nosní spreje účinkují pouze v místě své aplikace, nezlepší se jejich používáním oční nebo jiné příznaky alergie.

Poraďte se s lékařem

Spreje s obsahem kortikoidů určené k léčbě alergické rýmy je možné koupit v lékárně i bez receptu, avšak vždy je lepší poradit se o jejich užívání s lékařem. Pokud tyto přípravky chcete užívat dlouhodobě, je konzultace s lékařem nutná právě kvůli možným nežádoucím účinkům kortikoidů. Nosní spreje s kortikoidy mohou k léčbě alergické rýmy užívat také starší děti.

(vek)

Zdroj: Yamada T. et al: Efficacy of mometasone furoate nasal spray for nasal symptoms, quality of life, rhinitis-disturbed sleep, and nasal nitric oxide in patients with perennial allergic rhinitis. Allergy Asthma Proc. 2012 Mar–Apr; 33 (2): e9–16.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe