#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trpíte chronickou rýmou? Nechte se vyšetřit alergologem

Máte často vodnatou rýmu, svědí vás nos a zároveň máte neustálý pocit ucpaného nosu? Na vině mohou být, ale ani nemusí alergeny přítomné ve vzduchu. Správně rozlišit alergickou chronickou rýmu od nealergické je přitom velmi důležité, neboť každá z nich vyžaduje úplně jiný způsob léčby.

Orientační vyšetření pomůže odhalit příčinu

Alergologové dnes mají k dispozici celou řadu vyšetření, pomocí kterých mohou určit, zda daný pacient trpí inhalační alergií (to znamená alergií na látky přítomné ve vzduchu, jako jsou pyly, ale například i zvířecí nebo plísňové alergeny). Dobře známé jsou takzvané kožní prick testy, kdy se jednotlivé alergeny vpraví do kůže pomocí malého kopíčka a po 15 minutách se odečte pozitivní či negativní reakce.

V poslední době se stále více rozvíjejí tzv. orientační vyšetření, pomocí kterých můžeme zjistit přítomnost nebo nepřítomnost alergie na velké množství alergenů najednou. Tato vyšetření nám obvykle pouze napoví, zda je daný člověk alergický na některý z mnoha přítomných alergenů. Teprve pokud je výsledek vyšetření pozitivní, následuje testování jednotlivých alergenů nebo jejich směsí.

V budoucnu se pravděpodobně ještě více rozšíří i další moderní typ vyšetření, takzvané microarray systémy. Ty se využívají i v jiných oblastech medicíny, než je alergologie, a jejich hlavní výhodou je možnost otestovat přítomnost velkého množství specifických IgE protilátek najednou. Naopak nevýhodou těchto systémů je jejich poměrně vysoká cena.

Diagnóza bez vyšetření může být chybná

Nedávno byly uveřejněny výsledky studie, která měla za cíl zjistit, nakolik mohou orientační alergologická vyšetření pomáhat lékařům v jejich práci a měnit a zpřesňovat jejich diagnózu. Ukázalo se, že bez alergologického vyšetření lékaři často diagnostikovali alergickou rýmu i tehdy, když podle orientačního vyšetření daný pacient žádnou inhalační alergií netrpěl. Alergologické orientační vyšetření tedy může pomoci lépe určit příčinu chronické rýmy a správně pak nastavit také její léčbu.

(vek)

Zdroj: Mansfield L. et al: A multiallergen and miniscreen can change primary care provider diagnosis and treatment of rhinitis. Am J Rhinol Allergy. 2012 May; 26 (3): 218–21.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe