#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Svědí vás po snědení ovoce ústa? Možná trpíte orálním alergickým syndromem!

Někteří pacienti pozorují zhoršování sezonních alergických příznaků během pylové sezony po konzumaci určitého ovoce a zeleniny. Příčinou toho může být takzvaný orální alergický syndrom.

Alergický syndrom může být vyvolán celou řadou pylových alergenů, například z ambrózie nebo břízy. Pro pylové alergiky je tato znalost velmi důležitá.

Nejčastějšími projevy jsou svědění, otok a kopřivka v oblasti úst, rtů, hrdla a obličeje, ke kterým dochází velmi brzy po požití dané potraviny. Pokud pacient není informován a léčen, mohou mu tyto obtíže výrazně znepříjemňovat život.

Někteří pacienti pozorují zhoršování sezonních alergických příznaků během pylové sezony po konzumaci určitého ovoce a zeleniny. Příčinou toho může být takzvaný orální alergický syndrom.

Poznejte svého nepřítele

Alergický syndrom může být vyvolán celou řadou pylových alergenů, například z ambrózie nebo břízy. Pro pylové alergiky je tato znalost velmi důležitá. Nejčastějšími projevy jsou svědění, otok a kopřivka v oblasti úst, rtů, hrdla a obličeje, ke kterým dochází velmi brzy po požití dané potraviny.

Pokud pacient není informován a léčen, mohou mu tyto obtíže výrazně znepříjemňovat život. Vyskytují se u třetiny pacientů se sezonními pylovými alergiemi. Jsou důsledkem zkřížené reaktivity bílkovin z pylových zrn a podobných bílkovin obsažených v různých druzích ovoce a zeleniny.

Příznaky se objevují velmi brzy po požití čerstvého ovoce nebo zeleniny. Pacienti alergičtí na ambrózii reagují nejčastěji na banán, okurky, melouny, cukety, slunečnicová semínka, heřmánkový čaj a echinaceu (často používaná v homeopatických lécích).

Pacienti alergičtí na břízu reagují zase na jablko, hrušku, broskev, třešeň, mrkev, lískový ořech, kiwi a mandle. Pokud se takové reakce u pacienta vyskytují, je nutné se uvedenému ovoci a zelenině vyhýbat zejména v pylové sezoně. Zmírnění reakcí se také někdy dosáhne povařením nebo jiným tepelným zpracováním pokrmu.

Někdy může být reakce tak závažná, že způsobí otok hrtanu a celkové příznaky. Pokud pacient takový stavy mívá, je důležité navštívit odborného lékaře, který problém dokáže přesně analyzovat a léčit a v případě potřeby vybaví pacienta léky pro první pomoc při celkové závažné reakci.

První pomoc

Pro ošetření těžších reakcí se užívá protišokový lék – adrenalin – uzpůsobený tak, že je pacient sám schopen si ho podat injekcí do svalu stehna, potom další léky na tlumení alergických reakcí v kapkách, tabletách nebo v čípku. Ty však neúčinkují tak rychle jako adrenalin, který se při reakci proto podává jako první, a teprve po něm ostatní léky.

(van)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe