#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Specifická imunoterapie u pacientů s nádorovým onemocněním: je bezpečná?

Cílem specifické imunoterapie je léčit alergické onemocnění postupným „navykáním“ organismu na alergen, který stojí za vznikem alergických příznaků. Podle některých odborníků mechanismus účinku specifické imunoterapie může zhoršovat schopnosti organismu bránit se proti zhoubnému nádoru, a proto by se imunoterapie neměla používat u pacientů trpících rakovinou. Jiní lékaři však s tímto názorem nesouhlasí.

Cílem specifické imunoterapie je léčit alergické onemocnění postupným "navykáním" organismu na alergen, který stojí za vznikem alergických příznaků. Podle některých odborníků mechanismus účinku specifické imunoterapie může zhoršovat schopnosti organismu bránit se proti zhoubnému nádoru, a proto by se imunoterapie neměla používat u pacientů trpících rakovinou. Jiní lékaři však s tímto názorem nesouhlasí.

Bílé krvinky jsou důležité při vzniku alergie i v boji proti nádorům

Specifická imunoterapie se používá například při léčbě pylové alergie nebo alergie na hmyzí bodnutí. Podmínkou této léčby je, aby byla známa konkrétní molekula (alergen), která tuto alergii vyvolává. Předpokládá se, že princip specifické imunoterapie spočívá v aktivaci některých druhů protilátek a dále v aktivaci buněk, které hrají velmi významnou roli v imunitním systému. Těmito buňkami jsou samozřejmě bílé krvinky – konkrétně regulační T lymfocyty.

Protože regulační T lymfocyty hrají úlohu i v protinádorové imunitě, mohou vznikat obavy, aby ovlivňování funkce těchto buněk v rámci specifické imunoterapie nenarušovalo tuto jejich důležitou funkci. Imunitní systém je totiž v boji proti nádorům naprosto klíčový, dokáže objevit a následně zničit nádorové buňky, které mají sklon k nekontrolovatelnému množení.

I pacienti s nádorem mohou být někdy léčeni imunoterapií

Podle některých doporučení by neměla být specifická imunoterapie aplikována u pacientů se zhoubným nádorem. Rakouští lékaři z vídeňské univerzity však nedávno provedli studii, v rámci níž léčili specifickou imunoterapií několik pacientů, kteří měli zhoubný nádor ve velmi raném stadiu nebo u nichž byl nádor již několik let neaktivní. Specifická imunoterapie u těchto pacientů neměla žádný negativní vliv na jejich nádorové onemocnění. Pouze u jednoho z pacientů musela být specifická imunoterapie ukončena. U tohoto pacienta byl zjištěn zhoubný melanom (rakovina kůže), což je velmi agresivní druh nádoru.

(vek)

Zdroj: Wohrl S, et al. Malignancy and Specific Allergen Immunotherapy: The Results of a Case Series. Int Arch Allergy Immunol 2011(Jun 29);156(3):313-319.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe