#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Specifická imunoterapie alergické rýmy mění koncentrace tryptofanu v krvi

Jak souvisí koncentrace aminokyseliny tryptofanu v krvi a léčba alergií pomocí specifické imunoterapie? Odborníci se domnívají, že měření hladiny tryptofanu by nám mohlo například napovědět, zda bude u daného pacienta léčba specifickou imunoterapií účinná.

Více tryptofanu znamená horší účinnost léčby

Jedním z důležitých faktorů při vzniku alergické rýmy a astmatu je převaha takzvané Th2-imunitní odpovědi nad Th1-imunitní odpovědí. V důsledku toho může dojít k potlačení některých biochemických drah, které jsou aktivovány v průběhu Th1-imunitní reakce. Jednou z takových drah je i biochemická degradace aminokyseliny tryptofanu, takže u pacientů s alergickou rýmou se můžeme setkat se zvýšenou hladinou tryptofanu v krvi. Zajímavé je, že právě jedinci, kteří mají koncentrace tryptofanu v krvi nejvyšší, většinou nereagují na léčbu specifickou imunoterapií, která je u nich jen málo účinná.

Koncentrace tryptofanu můžeme ovlivnit léčbou

Protože vysoké koncentrace tryptofanu v krvi jsou spojeny s nízkou účinností specifické imunoterapie v léčbě alergické rýmy, zajímali se odborníci o to, zda a jak lze hladinu tryptofanu ovlivnit – například pomocí upraveného léčebného režimu specifickou imunoterapií. Nedávno byly zveřejněny výsledky studie, ve které byly přibližně dvaceti pacientům s pylovou alergií aplikovány po ukončení běžné specifické imunoterapie a po skončení pylové sezóny ještě další 4 injekce specifické imunoterapie. Autoři studie poté zjišťovali, zda tato „přídavná“ terapie nějak ovlivní hladiny tryptofanu v krvi pacientů.

Ukázalo se, že další čtyři dávky specifické imunoterapie v průměru významně snížily koncentraci tryptofanu v krvi pacientů. Autoři uvedené studie se proto domnívají, že metabolismus tryptofanu se podílí na vzniku a průběhu alergické reakce, a i když dosud není jisté, jakým mechanismem ke zvýšení koncentrace tryptofanu v krvi dochází, mohou nám její průběžné změny posloužit jako ukazatel účinnosti léčby.

(vek)

Zdroj: Kofler H. et al: Specific Immunotherapy Normalizes Tryptophan Concentrations in Patients with Allergic Rhinitis. Int Arch Allergy Immunol. 2012 Jul 27; 159 (4): 416–421.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe