#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slzy, které neznamenají dojetí

Ne vždy musí slzy odrážet naše emoce. Jejich zvýšená tvorba může být totiž součástí alergické reakce. Ta je nejen nepříjemná a obtěžující, ale v některých případech může dokonce ohrozit samotný zrak.

Oční projevy alergie nejčastěji souvisí se zánětem spojivek. Tato část oka je totiž přímo vystavena obrovskému množství alergenů ve vzduchu, jako jsou například pyly. Imunitní systém některých osob vyhodnotí tyto alergeny jako nebezpečné, a tedy nežádoucí, a začne proti nim bojovat. Výsledkem je zbytečně přehnaná imunitní – alergická – reakce, která vede ke svědění, pálení, slzení a zarudnutí typicky obou očí.

Ne vždy musí slzy odrážet naše emoce. Jejich zvýšená tvorba může být totiž součástí alergické reakce. Ta je nejen nepříjemná a obtěžující, ale v některých případech může dokonce ohrozit samotný zrak.

Spojivka – snadný cíl pro alergeny

Oční projevy alergie nejčastěji souvisí se zánětem spojivek. Tato část oka je totiž přímo vystavena obrovskému množství alergenů ve vzduchu, jako jsou například pyly. Imunitní systém některých osob vyhodnotí tyto alergeny jako nebezpečné, a tedy nežádoucí, a začne proti nim bojovat. Výsledkem je zbytečně přehnaná imunitní – alergická – reakce, která vede ke svědění, pálení, slzení a zarudnutí typicky obou očí. Obvykle trápí dotyčného kromě těchto příznaků také alergická rýma.

Oko přichází do kontaktu s mnoha různými alergeny. Kromě pylu to mohou být i částečky prachu, srsti či kůže domácích mazlíčků, plísně, ale také kosmetické přípravky nebo lokálně užívané léky.

Nepíchejte do vosího hnízda!

Ačkoliv je škrábání si místa, které svědí, přirozenou reakcí, nedělejte to! U podrážděných očí tím totiž ještě více "nabudíte" mastocyty – buňky, které hrají v alergické reakci jednu z hlavních rolí –, a všechny nepříjemné příznaky včetně svědění jen zhoršíte.

Nebezpečné typy oční alergie

Tzv. atopická keratokonjunktivitida je sice vzácnější, ale o to nebezpečnější typ oční alergie. Postihuje totiž kromě spojivky také rohovku, kterou může nenávratně poškodit a ohrozit tak zrak. Obvykle se s ní setkáváme u pacientů, kteří v dětství trpěli atopickou dermatitidou.

Podobně i tzv. vernální keratokonjunktivitida může být příčinou slepoty. Je dávána do souvislosti s teplým, suchým, větrným a prašným prostředím.

I kontaktní čočky mohou oko dráždit

S nošením kontaktních čoček je spojena tzv. gigantopapilární konjunktivitida. Alergenem jsou v tomto případě látky obsažené na povrchu samotné čočky nebo v používaném roztoku, významnou roli však hraje také mechanické podráždění spojivky. Proto je nutné čočky pravidelně vyměňovat a na noc je z oka vyndat.

Ačkoliv má se "sezónním slzením" zkušenosti velká část lidí, není dobré takový příznak podceňovat. Návštěvou oftalmologa ulevíte nejen svým očím, ale i svědomí, že jste nezanedbali případné vážnější onemocnění.

(veri)

Zdroj: www.medicinenet.com

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe