#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S nosními polypy si kromě skalpelu poradí i antibiotika

Problém zvaný nosní polypy se ve většině případů odstraňuje pomocí skalpelu. Toto nepříjemné onemocnění lze ale vymýtit přímo u kořenů – za pomoci antibiotik.

V dnešní době nás nikdo neoznačí za zaostalce, když si vezmeme na nosní polypózu skalpel. Na druhou stranu, včasná a bezbolestná léčba antibiotiky se může stát v budoucnu realitou, protože o příčinách nosních polypů byly zjištěny zajímavé informace. Jednou z hlavních příčin jejich vzniku v průběhu chronické rinosinusitidy jsou pravděpodobně toxiny produkované bakterií zlatým stafylokokem (Staphylococcus aureus). Chronická rinosinusitida (chronický zánět nosní sliznice a vedlejších nosních dutin) nemusí být vždy doprovázena vznikem polypů.

Problém zvaný nosní polypy se ve většině případů odstraňuje pomocí skalpelu. Toto nepříjemné onemocnění lze ale vymýtit přímo u kořenů – za pomoci antibiotik.

Zlatý stafylokok jako "otec polypů"

V dnešní době nás nikdo neoznačí za zaostalce, když si vezmeme na nosní polypózu skalpel. Na druhou stranu, včasná a bezbolestná léčba antibiotiky se může stát v budoucnu realitou, protože o příčinách nosních polypů byly zjištěny zajímavé informace. Jednou z hlavních příčin jejich vzniku v průběhu chronické rinosinusitidy jsou pravděpodobně toxiny produkované bakterií zlatým stafylokokem (Staphylococcus aureus).

Chronická rinosinusitida (chronický zánět nosní sliznice a vedlejších nosních dutin) nemusí být vždy doprovázena vznikem polypů. Vědci se domnívají, že pro jejich vznik je nutná přítomnost určitých molekul, které aktivují imunitní systém, podporují vznik chronického zánětu a růst buněk nosní sliznice. Uvolňování těchto molekul iniciují pravděpodobně toxiny produkované právě stafylokoky.

Pátrání po skutečné příčině

Když se odborníci snažili zjistit, proč se u některých pacientů s chronickou rinosinusitidou nosní polypy vyskytují, zatímco u jiných nikoli, všimli si protilátek zaměřených proti toxinům zlatého stafylokoka. Tyto protilátky byly nalezeny přímo uvnitř tkáně nosních polypů. Epidemiologické studie také ukázaly, že bakterie Staphylococcus aureus se častěji nachází u pacientů s nosními polypy (více než 60 % pacientů) než u pacientů bez nich (přibližně 30 %).

Novinky v léčbě polypózy

V souvislosti s novými poznatky o příčinách nosních polypů lze očekávat, že se objeví i nové možnosti v jejich léčbě. Patrně se v budoucnu tak často nedostane ke slovu skalpel a tvorbu polypů bude možné potlačit již v začátku pomocí léků specificky ovlivňujících zánětlivé mechanismy probíhající v nosní sliznici. A protože jedním z usvědčených viníků v tomto procesu je i bakterie, snad se jednou dočkáme také použití již zmíněných antibiotik.

(vek)

Zdroj: Curr Opin Allergy Clin Immunol 2008;8:34–38.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe