#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S jakou diagnózou se nejčastěji může pylová alergie zaměnit?

Pylová alergie se nejčastěji projevuje sezonními příznaky senné rýmy a zánětu spojivek. Pacient může mít také astma a ekzém. Dále může očekávat alergické reakce po požití určitých potravin, které mají podobné alergeny jako pyly.

Pylová alergie se nejčastěji projevuje sezonními příznaky senné rýmya zánětu spojivek. Pacient může mít také astma a ekzém. Dále může očekávat alergické reakce po požití určitých potravin, které mají podobné alergeny jako pyly. Příznaky jsou tedy velmi různorodé a lze je tak někdy poměrně snadno zaměnit s jinou diagnózou.

Alergické děti se nejčastěji dostanou do odborné ambulance alergologa s podezřením na sníženou imunitu, což je stav odborně nazývaný „imunodeficit“. Je to proto, že jsou častěji a déle nemocné, než je běžné. Rýma trvá dlouho a často přejde do zánětu průdušek. Záněty průdušek se často opakují a léčba antibiotiky nemá účinek. Nejčastěji se v této situaci jedná o nepoznané astma. Nemocnost může mít u takových dětí sezonní charakter a typicky je vyšší v létě, kdy většina nealergiků bývá zdráva. Po rozpoznání pravé příčiny obtíží a po zahájení protialergické a protiastmatické léčby se nemocnost většinou zcela upraví a pacient se může věnovat všem aktivitám stejně jako jeho vrstevníci.

Někdy je alergie zaměněna i s velmi závažným dědičným onemocněním, které se zpočátku může jevit jako astma. Je to onemocnění cystickou fibrózou. Tato nemoc postihuje více orgánů v těle, nejvíce plíce, ale také zažívací trakt. Typickým projevem, podle kterého lze diagnózu poměrně jednoduše stanovit, je velmi slaný pot. Koncentrace iontů chloru v potu je pro diagnózu určující.

Pacienti nejvíce trpí vleklým kašlem, opakovanými záněty průdušek a zápaly plic. Současně neprospívají na váze a mají průjmy a mastné stolice. Jestliže se na toto onemocnění nemyslí, může být pacient veden pod diagnózou „těžké asthma bronchiale“. Pokud není diagnóza stanovena včas, není včas zahájena ani léčba a pacienti se někdy dostanou do velmi těžkého stavu, který může skončit i smrtí. Každý lékař by proto na toto onemocnění měl pomýšlet při vyšetřování a léčbě pacientů s těžkým astmatem nebo s neprospíváním.

Projevy potravinové alergie zase někdy mohou být zaměněny s projevy nesnášenlivosti, která není podložena alergickou reakcí. Příkladem je nesnášenlivost mléčného cukru, která způsobuje průjem. Není to alergie, ale porucha enzymu zpracovávajícího mléčný cukr. Nesprávné stanovení diagnózy vede v mnoha případech i k chybné léčbě, někdy s vážnými následky. Při pochybnostech je proto vhodné včas odeslat pacienta k odbornému vyšetření.

(van)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe