#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Různé země, různé množství alergenů a rozdílný výskyt alergií

Rozdíly ve výskytu alergické rýmy u dětí jsou mezi některými zeměmi třicetinásobné, rozdíly ve výskytu astmatu dvacetinásobné.

Rozdíly ve výskytu alergické rýmy u dětí jsou mezi některými zeměmi třicetinásobné, rozdíly ve výskytu astmatu dvacetinásobné. Jedním z možných vysvětlení je různé množství alergenů, se kterými se populace setkává v té které zemi.

Je známou skutečností, že příznaky senné rýmy jsou u již alergických pacientů vyvolány určitým prahovým množstvím pylových zrn v ovzduší. Jak je množstvím pylu a délkou sezony ovlivněn samotný rozvoj přecitlivělosti na dané pyly? Jak je pylovou situací ovlivněn výskyt jiných alergií?

Cílem studie autorů z Británie a Nového Zélandu bylo prozkoumat vztah pylové sezony (její délky a intenzity) a příznaků alergie u dětí z různých zemí.

Ve 28 centrech v 11 zemích (z nichž je devět v Evropě) byla provedena analýza průměrné pylové sezony roku 1995 (tj. počtu pylových zrn v ovzduší v jednotlivých dnech, trvání sezony a její intenzita). Současně byl během let 1994–1995 proveden rozbor příznaků senné rýmy, astmatu a atopického ekzému u 13–14letých dětí.

Informace o příznacích byly získány vyhodnocením vyplněných dotazníků mezinárodní studie astmatu a alergií v dětství (ISAAC). Při statistickém hodnocení výsledků byl brán ohled na hrubý domácí produkt dané země (ukazatel hospodářské vyspělosti, tedy i určitého způsobu života a znečištění ovzduší) a na průměrnou roční relativní vlhkost (ukazatel odlišného klimatu).

Překvapivé výsledky

Výsledky studie překvapivě neprokázaly přímý vztah pylové expozice a výskytu alergických příznaků u dětí v jednotlivých zemích. Naopak, vyšší celkový počet pylových zrn trav v ovzduší během sezony byl spjat s nižším výskytem senné rýmy během celého života.

Také ostatní sledované projevy, jako je výskyt astmatu a atopického ekzému, byly vyšším celkovým množstvím pylů během sezony ovlivněny spíše příznivě, tedy čím vyšší expozice pylům, tím méně astmatu a ekzému. Toto pozorování je v souladu s údaji z jiných zemí, které prokazují nejnižší výskyt alergií u lidí žijících na farmách, kde je pylová expozice vyšší v porovnání s městem.

Je tedy nepravděpodobné, že by vysoká expozice pylům zvyšovala riziko alergie. U již alergických osob příznaky vyvolává, to je nepochybné, ale u těch, kteří zatím alergii nemají, se zdá, že má spíše určitý ochranný vliv před jejím rozvojem.

(van)

Zdroj:
Pylová situace v jednotlivých zemích a její vztah k výskytu senné rýmy, astmatu a atopického ekzému – údaje z mezinárodní studie astmatu a alergií u dětí (ISAAC).
Clin Exp Allergy 2003;33:1675–1680.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe