#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pyl se do našich domovů dostává prostřednictvím oblečení i otevřených oken

V pylové sezóně si někteří alergici myslí, že doma jsou před pyly chráněni. Jak však ukázalo několik nezávislých studií, pylové nebezpečí není odvráceno ani v budovách.

V pylové sezóně si někteří alergici myslí, že doma jsou před pyly chráněni. Jak však ukázalo několik nezávislých studií, pylové nebezpečí není odvráceno ani v budovách. Studie japonských vědců publikovaná v odborném medicínském časopise Journal of investigational allergology & clinical immunology: official organ of the International Association of Asthmology (INTERASMA) and Sociedad Latinoamericana de Alergia e Inmunología navíc napověděla, jaké jsou dvě nejčastější cesty pylu do našich domovů.

Za všechno může oblečení (a ventilace)

Japonští vědci ve své studii zkoumali, jaké jsou nejčastější přístupové cesty pylu do domácností. Pylové alergie patří totiž v Japonsku mezi nejčastější alergie, nejvíce Japonců je pak alergických na pyl cedru. Ten se navíc velmi dobře uchycuje na tkaninách, které tak patří základním cestám, kudy se pyl do domů dostává. Druhou nejčastější cestou je pak podle vědců ventilace a otevřená okna.

Vědci hodnotili jak množství pylu, který se zachytil na oblečení, tak i možnosti jeho odstranění. Při pokusu byla použita čtyři trička a čtyři ručníky, které 9. 3. 2005 visely od 10 do 16 hodin na střeše osmipatrové budovy v Tokiu. Všechny kusy prádla byly čerstvě vyprané a venku se sušily. Prostup pylu ventilací byl zkoumán pomocí několika neobydlených bytů, v nichž byla nebo nebyla ventilace spuštěna. Výsledky byly více než překvapivé.

Množství pylu, které se podařilo na oblečení a ručnících zachytit, bylo v porovnání s prádlem, které schnulo uvnitř budovy, velmi vysoké. Na prádle byly prokázány částečky pylu i v případě, že bylo několikrát důkladně vyklepáno a pyl byl z triček odstraněn i kartáčkem. Přesto se množství pylu po vyklepání výrazně snížilo. Podobně se podařilo prokázat prostup pylu do budovy i pomocí ventilace a otevřených oken. Jak ale vědci zjistili, pyl se nejčastěji držel v blízkosti okenních tabulek a parapetů, takže jako účinná prevence se ukázalo pravidelné čistění filtrů u ventilátorů a také pravidelné čistění oken.

Přesto se ale vědcům podařilo prokázat, že nejčastějším zdrojem pylu v domácnostech je pyl, který se uchytí na oblečení během pobytu venku, popř. ulpí na schnoucím prádle. Ke snížení pylové koncentrace proto u alergiků doporučují všechny oděvy po návratu z venku důkladně vyklepat.

(kam)

Zdroj: Takahashi Y. et al.: Two routes for pollen entering indoors: ventilation and clothes., J Investig Allergol Clin Immunol. 2008; 18 (5): 382–8.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe