#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Probiotika mohou pomoci v boji proti senné rýmě

Je léto a lidé rádi vyrážejí za pěkného počasí ven do přírody. Vrcholí ovšem nejen sezóna turistická, ale i ta pylová. Tzv. senná rýma neboli sezónní pylová alergie dokáže pacientům velmi znepříjemnit nejen dovolenou. S vaším trápením by mohla pomoci probiotika.

Je léto a lidé rádi vyrážejí za pěkného počasí ven do přírody. Vrcholí ovšem nejen sezóna turistická, ale i ta pylová. Tzv. senná rýma neboli sezónní pylová alergie dokáže pacientům velmi znepříjemnit nejen dovolenou. S vaším trápením by mohla pomoci probiotika.

Vědci z Institutu pro potravinový výzkum (Institute of Food Research) provedli vůbec první pozorování v oblasti zkoumání působení probiotik na vybuzený imunitní systém při pylové alergii. Zjistili, že probiotika podávaná jednou denně v podobě nápoje skutečně obrannou reakci organismu vůči pylům ovlivňují. Na druhou stranu badatelé pacientům nedoporučují okamžitý zběsilý nákup těchto probiotických výrobků. Studie nebyla zaměřená na pozorování projevů alergie. Není tudíž jasné, do jaké míry probiotika ovlivní například rýmu, slzení a podobně.

Tajuplné lahvičky

Vedoucí výzkumu profesor Claudio Nicoletti popisuje bádání svého týmu následovně: "Jednalo se pouze o pilotní studii na malém počtu pacientů, ale přesto jsme byli nadšeni z objevování výsledků. Probiotika viditelně snížila počet molekul podílejících se na vyvolání alergie." Účastníky výzkumu byli dobrovolníci se sezónní alergickou rýmou. Denně pili mléčný nápoj s probiotiky nebo bez nich, vždy po dobu alespoň pěti měsíců. Ani pacienti, ani lékaři nevěděli, který z dobrovolníků dostává obohacený nápoj a který nápoj bez probiotik.

A přece fungují?

Na začátku výzkumu před počátkem pylové sezóny byly dobrovolníkům odebrány vzorky krve k porovnání. U všech byly hladiny protilátek zodpovědných za alergické projevy stejně vysoké. Na vrcholu sezóny v červnu a čtyři týdny po skončení sezóny byly odebrány další vzorky. Zde už se výsledky u obou skupin lišily. Hladiny IgE protilátek zodpovědných za alergii byly u pacientů s probiotiky výrazně nižší. Současně byly u této skupiny pozorovány vyšší hladiny tzv. IgG protilátek, které mají příznivý účinek a alergické projevy potlačují.

Pofesor Nicoletti a jeho tým by se v budoucnu rádi zaměřili na pozorování efektu probiotik na klinické projevy alergie. Vynikající výsledky studie na molekulární úrovni slibují i nadějné vyhlídky pro pacienty. Probiotika by mohla přinést výraznou úlevu od projevů alergie a zlepšit kvalitu života všech alergiků.

(tek)

Zdroj: Institute of Food Research News Archive – Probiotics Can Help in the Treatment of Hay Fever – zpracován článek Oral delivery of Lactobacillus casei Shirota modifies allergen-induced immune responses in allergic rhinitis – Kamal Ivory, Stephen J. Chambers, Carmen Pin, Elena Prieto, Juan L. Arqués, Claudio Nicoletti; Clinical and Experimental Allergy, 2008. (www.ifr.ac.uk)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe