#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Probiotika: bakteriemi proti alergiím

Stále více odborníků je přesvědčeno, že našli jednoho z hlavních viníků současného masivního rozšíření alergických onemocnění. Je jím prý naše přehnaná láska k hygieně.

Zatímco se západní civilizace děsí mikrobů a svá těla i příbytky čistí a dezinfikuje všemožnými prostředky, připravuje se tak zároveň o možnost, aby prospěšné bakterie správně vycvičily náš imunitní systém.

V moderní době, zdá se, by mohly úlohu přirozené špíny převzít uměle vyrobená probiotika.

Stále více odborníků je přesvědčeno, že našli jednoho z hlavních viníků současného masivního rozšíření alergických onemocnění. Je jím prý naše přehnaná láska k hygieně. Zatímco se západní civilizace děsí mikrobů a svá těla i příbytky čistí a dezinfikuje všemožnými prostředky, připravuje se tak zároveň o možnost, aby prospěšné bakterie správně vycvičily náš imunitní systém. V moderní době, zdá se, by mohly úlohu přirozené špíny převzít uměle vyrobená probiotika.

Čistota půl zdraví – nebo také alergie

Neustále se zvyšující výskyt alergií má pochopitelně mnoho příčin, včetně znečištěného životního prostředí, nevhodných látek v potravinách, stresu nebo genetické zátěže. Stále více odborníků se však domnívá, že jedním z hlavních důvodů je i omezený styk našeho imunitního systému s prospěšnými bakteriemi, patrně v důsledku přílišné "sterility" našeho okolního prostředí.

Ačkoliv nám hygiena pomáhá vyhnout se závažným infekčním onemocněním, na druhou stranu také omezuje náš styk s prospěšnými druhy bakterií. Proto také bakteriální osídlení zažívacího traktu u mnoha lidí není tak bohaté a různorodé, jak by mělo být. Symbiotické bakterie v zažívacím traktu napomáhají trávení a zároveň slouží jako trenažér pro lidský imunitní systém. Právě na nich se totiž imunitní buňky dítěte učí, jak správně reagovat proti cizorodým látkám a mikroorganismům z vnějšího prostředí.

Jogurty jsou zdrojem bakterií

Proti množícím se alergiím naštěstí nemusíme bojovat umělým zašpiněním svých příbytků nebo tím, že se přestaneme mýt. Složky potravy označované jako probiotika obsahují živé a člověku prospěšné bakteriální kmeny, které přirozeně žijí v zažívacím traktu. Mezi probiotika patří zakysané mléčné výrobky – jako jogurty nebo kefíry – anebo je možné je zakoupit samostatně jako doplňky stravy.

Lékaři zdůrazňují, že přestože jsou probiotika zdraví prospěšná, nejedná se o žádný zázračný přípravek, který okamžitě odstraní všechny problémy s imunitou. Na druhou stranu pravidelná konzumace probiotik, ať už v přirozené podobě mléčných výrobků, nebo jako doplňků stravy, pomáhá upevňovat lidské zdraví.

(vek)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe