#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Připravte se na sezonu trav

Alergici citliví na alergeny produkované trávami nyní prožívají krušné období. A to nejhorší je zřejmě teprve čeká.

Pylová sezona trav trvá od poloviny května do konce července, přičemž její vrchol pravě nastává a bude trvat až do poloviny července.

Alergici citliví na alergeny produkované trávami nyní prožívají krušné období. A to nejhorší je zřejmě teprve čeká. Pylová sezona trav trvá od poloviny května do konce července, přičemž její vrchol pravě nastává a bude trvat až do poloviny července. V podhorských a horských oblastech může být vrchol uvolňování pylů do ovzduší posunut až o měsíc.

V období vrcholné sezony se koncentrace pylových zrn ve vzduchu pohybuje mezi 100 až 500 zrny na metr krychlový. Množství travních pylů v ovzduší je rovněž závislé na denní době. Tento fakt pramení z odlišných fází dne, kdy různé rostliny rozkvétají. Spolu s pyly plevelů jsou pyly trav označovány za nejagresivnější v naší atmosféře.

Celkem existuje na světě něco kolem 400 rodů trav s téměř 10 000 jednotlivými druhy. Přitom ze stovek travních druhů rostoucích divoce na našem území je pouze nízké procento schopno vyprodukovat dostatečné množství pylových zrn, které by se výrazně projevilo svou vysokou koncentrací v ovzduší. Mezi naše „nejpilnější“ trávy v produkci pylu již tradičně patří bojínek luční, srha říznačka, ovsík vyvýšený, jílek nebo kostřava. Ve všech případech se jedná o luční druhy, které se hojně vyskytují v naší volné přírodě. Najdeme je ale také ve městských aglomeracích, zejména v parcích a na trávnících.

Podle lékařských studií devět z deseti alergiků reaguje na travní pyly. A obvykle jsou citliví na více než jen jeden druh. To je rovněž podpořeno skutečností, že mezi travními druhy existuje vysoká zkřížená reaktivita. Podobnost alergenů může v takovém případě způsobit, že při reakci na jeden druh trávy někdy dochází i k omezené reakci na trávu jinou. Pro zajímavost uveďme, že z hlediska alergických účinků je mezi druhy trav nejvýznamnější bojínek luční, u kterého bylo objeveno až 28 alergenů.

V nastávajícím období je vhodné doporučit jedincům, kteří trpí alergií na travní pyly, aby se snažili vyvarovat kontaktu s nimi. Zejména jde o omezení přímého kontaktu s trávami, jejich sběru a pohybu v jejich bezprostřední blízkosti. Pokud máte v okolí svého domu trávník, je vhodné udržovat ho posekaný, rovněž se ovšem alergikům nedoporučuje, aby tuto činnost prováděli.

Větrání interiérů by mělo probíhat s ohledem na nejvhodnější denní dobu. Okna by neměla být otevřená zejména v odpoledních a podvečerních hodinách. Pokud otevřena být musí, je vhodné je alespoň opatřit mokrou tkaninou, například prostěradly. Pylová zrna se na ně ve velké míře nachytají a nemohou tak trápit alergika uvnitř domu.

(kros)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe