Připadáte si obézní? Možná jste jen alergičtí

Obezita i alergická onemocnění patří mezi novodobé "epidemie", které se v posledních desetiletích nezadržitelně šíří všemi rozvinutými zeměmi. Rychlý nárůst počtu obézních i alergických dětí už dávno není tématem jen pro škarohlídské zdravotníky, ale i pro rodiče, kteří mají zájem na co nejlepším zdraví svých dětí.

Obezita i alergická onemocnění patří mezi novodobé "epidemie", které se v posledních desetiletích nezadržitelně šíří všemi rozvinutými zeměmi. Rychlý nárůst počtu obézních i alergických dětí už dávno není tématem jen pro škarohlídské zdravotníky, ale i pro rodiče, kteří mají zájem na co nejlepším zdraví svých dětí.

Obézní děti možná trpí potravinovou alergií

Během roku 2009 vyšla v odborném alergologickém časopise studie, podle níž mohou být stále vyšší počty obézních dětí zčásti způsobené častější potravinovou alergií, jejíž výskyt v letech 1997–2007 vzrostl jen ve Spojených státech o 18 %. K poněkud překvapivému závěru vedly autory studie mimo jiné i statistiky, podle kterých je u obézních dětí podstatně častější výskyt lupénky a alergických ekzémů a zároveň i nepoměrně vyšší výskyt potravinových alergií – o plných 59 %.

Právě kvůli častějšímu výskytu potravinových alergií u obézních dětí začali někteří američtí lékaři v poslední době doporučovat provedení testů na potravinovou alergii u všech dětí s nadváhou. Zjištění potravinové alergie samozřejmě nemůže být jediným krokem v boji s dětskými kilogramy navíc, na provedené testy by měla navazovat vhodná a důsledná úprava jídelníčku, která by respektovala přecitlivělost dítěte na určitá jídla a zároveň postupně vedla k normalizaci váhy.

Vyhněte se alergenům

Podle některých lékařů je vztah mezi potravinovou alergií a vznikem obezity poměrně přímočarý. Alergeny z jídla působí jako spouštěči zánětu, při kterém má organizmus tendenci k přibývání na váze. Následný nadbytek tukové tkáně dále zhoršuje zánětlivý stav a člověk se tak dostává do začarovaného kruhu.

Ať už je skutečný vztah mezi alergiemi a obezitou jakýkoliv, praktická doporučení do života jsou vždy stejná. Abychom omezili přítomnost alergizujících látek v potravě na minimum, je nejen nutné vyhýbat se všem potravinám, na které byla zjištěna přecitlivělost, ale pokud možno i jídlům s vysokým podílem uměle přidaných látek. Preferovaná je čerstvá strava s nízkým obsahem tuku a cukru a s vysokým podílem vlákniny a pro ty, kdo jsou ochotni si připlatit, třeba i v biokvalitě.

(vek)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe