#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pozor na alergické reakce kůže po slunečním ozáření

Fotoalergické dermatózy jsou alergické kožní projevy vznikající po slunečním ozáření.

Sluneční záření aktivuje v kůži fotoalergeny, které jsou v organismu jakoby předem přichystány. Může se jednat o látky, které jsme snědli, kterými se léčíme, ale možná jde o látky (bílkoviny) naše vlastní, tedy lidské.

Ty u vnímavých lidí způsobí větší citlivost vůči slunečnímu záření a v kombinaci se slunečními paprsky spouštějí alergickou reakci.

Fotoalergické dermatózy jsou alergické kožní projevy vznikající po slunečním ozáření. Sluneční záření aktivuje v kůži fotoalergeny, které jsou v organismu jakoby předem přichystány. Může se jednat o látky, které jsme snědli, kterými se léčíme, ale možná jde o látky (bílkoviny) naše vlastní, tedy lidské. Ty u vnímavých lidí způsobí větší citlivost vůči slunečnímu záření a v kombinaci se slunečními paprsky spouštějí alergickou reakci.

Fotoalergické dermatózy se obvykle projevují jako kontaktní alergické poškození kůže v místech, kde došlo k vystavení pokožky slunečnímu záření. Tato reakce kůže obvykle následuje po přímém kontaktu s fotoalergenem během vystavení UV paprskům (hlavně UVA spektru). Pod vlivem světla se tyto látky zvyšující citlivost vůči slunečnímu záření aktivují, následuje jejich reakce s bílkovinami kůže a tak vzniknou kompletní antigeny. Následuje kaskáda imunologické reakce a výsledkem je kožní poškození.

Mezi nejčastější fotoalergeny patří:

Mezi fotoalergické dermatózy řadíme také několik onemocnění, u nichž není objasněn vyvolávající fotoalergen:

Solární uratika neboli sluneční kopřivka je vzácnější akutní reakce s výsevem drobnějších puchýřků. Kožní reakce se objevuje jak na místech vystavených slunci, tak na místech krytých. Kopřivka se objeví bezprostředně po oslunění (do 30 minut obličej, krk, ruce), obvykle jde o takzvané první slunce, a to v létě i v zimě. Kopřivka bývá sytě červená a velmi silně svědí.

Polyformní světelná erupce je relativně častá kožní reakce. Postihuje až 20 % populace. Někdy se jí říká jednoduše sluneční ekzém. Objevuje se obvykle na jaře. Její patogeneze je zatím neznámá, předpokládá se také fotoalergická reakce. Nejčastěji půjde o drobnoskvrnité zčervenání v kombinaci s hmatnou krupičkou, která může mít až charakter puchýřků. Typickou lokalizací je "tričkový" výstřih pod krkem.

Hydroa vacciniforme je vzácná fotodermatóza dětského věku, obvykle se vyskytuje během léta. Je charakterizována výsevem puchýřků různých velikostí, po kterých zbývají bohužel neestetické jizvy.

Pokud se u vás podobné projevy po slunění objevují, neváhejte navštívit lékaře.

Zdroj: Coll Antrool. 2008 Oct; 32 Supl 2: 153–7. Links

(jate)

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe