Potravinová aditiva a alergické reakce

Přestože se dnes běžně používá široké spektrum potravinových aditiv, není výskyt alergických reakcí na tyto látky v obecné populaci příliš častý (0,01–0,23 %). O něco častější je mezi alergiky (2–7 %). Alergické reakce na potravinová aditiva jsou ve většině případů mírné a postihují kůži, trávicí trakt anebo dýchací cesty. Vážná anafylaktická reakce se vyskytuje jen zřídka.

Přestože se dnes běžně používá široké spektrum potravinových aditiv, není výskyt alergických reakcí na tyto látky v obecné populaci příliš častý (0,01–0,23 %). O něco častější je mezi alergiky (2–7 %). Alergické reakce na potravinová aditiva jsou ve většině případů mírné a postihují kůži, trávicí trakt anebo dýchací cesty. Vážná anafylaktická reakce se vyskytuje jen zřídka.

Co jsou to potravinová aditiva

Potravinové aditivum je jakákoli látka, která se přidává k potravinám v průběhu jejich výroby a zpracování – například ke zlepšení jejich vzhledu, vlastností nebo prodloužení trvanlivosti. V současnosti se používají tisíce aditiv a nejedná se jen o uměle vyrobené látky, ale také o aditiva přírodního původu. Přestože k přírodním aditivům má většina lidí větší důvěru, ve skutečnosti je u těchto látek větší riziko alergické reakce než u aditiv uměle vyrobených. Důvodem je vyšší obsah bílkovin v přírodních aditivech.

Druhy potravinových aditiv

Přestože potravinových aditiv existuje velké množství, ta nejčastěji používaná můžeme rozdělit do několika skupin, sdružujících látky s podobnými vlastnostmi. Z těchto skupin uvádíme čtyři, které bývají v našich potravinách hojně zastoupené.

(vek)

Zdroj:
Randhawa S., Bahna S. L.: Hypersensitivity reactions to food additives. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2009 Jun; 9 (3): 278–83.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe