#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potíže s astmatem mají i vrcholoví sportovci

Nejen "obyčejný" člověk s průměrnou dávkou pohybu může mít astma. Toto onemocnění se často objevuje i u špičkových sportovců. Léčba u nich ale bývá složitější i vzhledem k přísným antidopingovým kontrolám.

Nejen "obyčejný" člověk s průměrnou dávkou pohybu může mít astma. Toto onemocnění se často objevuje i u špičkových sportovců. Léčba u nich ale bývá složitější i vzhledem k přísným antidopingovým kontrolám.

V posledních letech bylo mnoho úsilí věnováno vypracování léčebných doporučení pro astmatiky. Byla detailně prodiskutována léčba astmatu v různých situacích – v dětství, v těhotenství a během kojení a ve stáří. Také léčba pozátěžového bronchospasmu (stažení a zúžení průdušek, které je vyvolané usilovným dýcháním při sportovním výkonu) byla u astmatiků důkladně zkoumána.

Špičkoví sportovci často trpí pozátěžovým bronchospasmem. Týká se to zejména vytrvalostních běžců, jak letních, tak zimních, plavců, hokejistů a krasobruslařů. Otázka, zda se u nich již jedná o astma, nebo je to "pouhý" pozátěžový bronchospasmus, je často velmi složitá a nerozřešená. Jejich léčba je složitější, protože musí dbát na protidopingová opatření.

Atleti musí brát ohled jak na své zdraví, tak na dopingová pravila. Nemocí by neměli být omezováni ve výkonnosti, a vzhledem k jejich vysoké zátěži fyzické i psychické je tedy nutné co nejvíce omezit vedlejší účinky léčby.

Léčba astmatiků: stejná i pro sportovce?

U astmatiků byla léčba pozátěžového bronchospasmu již velmi dobře propracována. Málo je ovšem známo, zda je stejná léčba vhodná i pro sportovce, ale nic také nesvědčí proti. Proto pro pozátěžové astma sportovců platí stejná pravidla jako pro astma alergické nebo jiné. V těžších případech je nasazována dlouhodobá protizánětlivá léčba, většinou inhalačními kortikoidy, a léčba úlevová, používaná jenom při potížích – inhalace beta-2 agonistů.

Antiastmatické léky pod dohledem

Sportovci účastnící se mezinárodních závodů si používání těchto léků musí předem nechat schválit antidopingovými komisemi, kterým musí předložit testy, potvrzující nutnost takové léčby.

Studie z poslední doby však jasně prokazují, že pokud jsou tyto léky podávány zdravým sportovcům, nezvyšují jejich výkonnost, a tak by tato léčba v budoucnu nemusela podléhat dopingovým omezením. Mezinárodní expertní skupina alergologů a plicních lékařů podle výzkumů z posledních dob doporučuje léčit atlety s pozátěžovým bronchospasmem zcela stejně jako astmatiky.

(van)

Zdroj: Carlsen KH, a spol. Allergy 2008;63:492–505.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe