#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Orální imunoterapie by si v budoucnu mohla poradit s potravinovými alergiemi

Potravinová alergie je právem postrachem mnoha dětí i jejich rodičů. Jen ve Spojených státech je reakce na alergen v potravě šestou nejčastější příčinou úmrtí dítěte. Jedinou léčbou již známé alergie na potraviny bylo až dosud vyhýbat se jim. Podle nové studie by se to však mohlo změnit.

Nadějí pro nemocné s potravinovou alergií by se mohla stát tzv. orální imunoterapie. Podstatou této léčebné metody je podávání alergenní složky v potravě nejprve v extrémně malých, postupně se však zvyšujících dávkách.

Potravinová alergie je právem postrachem mnoha dětí i jejich rodičů. Jen ve Spojených státech je reakce na alergen v potravě šestou nejčastější příčinou úmrtí dítěte. Jedinou léčbou již známé alergie na potraviny bylo až dosud vyhýbat se jim. Podle nové studie by se to však mohlo změnit.

Starý princip, nová metoda

Nadějí pro nemocné s potravinovou alergií by se mohla stát tzv. orální imunoterapie. Podstatou této léčebné metody je podávání alergenní složky v potravě nejprve v extrémně malých, postupně se však zvyšujících dávkách. Jde o jinou variantu mnoha alergikům dobře známé alergenové imunoterapie, dřívějším a možná výstižnějším názvem "desenzibilizace". Výsledky studie jsou více než slibné. Alergické děti, jimž byla zvyšována dávka jejich alergenu po dvou týdnech, po dvou letech bez problémů tolerovaly až dvě vejce denně nebo až šestnáct burských oříšků. V laboratorních vyšetřeních byl patrný pokles specifických protilátek IgE, jež jsou spojeny s alergií.

Nebezpečné arašídy

Právě vejce a burské oříšky, zkoumané ve dvou letos zveřejněných studiích, patří mezi silné alergeny. Alergie na arašídy má ročně ve Spojených stádech na svědomí sto životů. Byly popsány dokonce i případy, kdy došlo ke smrtící reakci po polibku od osoby, která předtím jedla oříšky. Výrobci potravin, u nichž se nedá možnost kontaminace alergenem zcela vyloučit, musí proto již tuto skutečnost uvést povinně na obale. Ani to však nemusí zabránit tomu, aby alergické dítě ochutnalo například domácí koláč, v němž alergen byl. Cílem léčby není, aby nemocný mohl přestat dodržovat jakákoli omezení, ale aby ho neohrozila právě příměs alergenu v neznámé potravině. Nová léčba orální imunoterapií tedy podle studií dává možnost zbavit se toho rizika a vést normální život.

I nadále je opatrnost na místě

Autoři studie nicméně důrazně varují před amatérskou imunoterapií v domácích podmínkách bez lékařského dozoru. Vzhledem k nepředvídatelnosti reakce na alergen byli účastnici studie v jejím úvodu na monitorovaném lůžku s možností okamžité resuscitace. Také není kvůli krátké době od zveřejnění studie jasné, zda efekt léčby je doživotní a zda nebude nutné ho po několika letech oživit.

(jav)

Studies Show Children Can Complete Treatment for Peanut Allergies and Achieve Long-Term Tolerance, www.dukehealth.org

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe