#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nový lék k léčbě alergické rýmy má podobnou účinnost jako jiná léčiva

V léčbě alergické rýmy se používají především antihistaminika, léky, které blokují pro-zánětlivý účinek histaminu a tím potlačují nepříjemné alergické příznaky.

Moderní antihistaminika mají jen malý tlumivý účinek

Název skupiny léků "antihistaminika" je jednoduše odvozen od hlavního účinku těchto látek – antihistaminika účinkují proti histaminu. Histamin je látka uvolňovaná z takzvaných žírných buněk v průběhu alergické reakce, která po vazbě na své receptory způsobuje například otok, zvýšené prokrvení tkáně, zúžení dýchacích cest, ale i svědění, pálení a řídkou sekreci z nosu.

Léky patřící mezi antihistaminika se vážou na receptory pro histamin a tím brání jeho nepříjemným účinkům. Starší léky tohoto typu (takzvaná antihistaminika 1. generace) pronikala z krve také do mozku, kde působila tlumivě. Proto byla jejich hlavním nežádoucím účinkem ospalost a psychické utlumení. Nové, v současnosti používané léky mají tyto nežádoucí účinky již mnohem menší.

Bilastin – nové antihistaminikum

K novějším antihistaminikům 2. generace patří také bilastin, čerstvý přírůstek do rodiny protialergických léků. Stejně jako ostatní antihistaminika se podává ve formě tablet a může být použit k léčbě sezónní nebo celoroční alergické rýmy a kopřivky. Účinnost bilastinu v léčbě těchto obtíží je podobná jako účinnost jiného velmi často používaného antihistaminika cetirizinu.

Bilastin byl vyvinut španělskou farmaceutickou firmou a jako léčivý přípravek byl Evropskou unií schválen v roce 2010. Lék má rychlý nástup účinku, obvykle začíná působit během 30 až 60 minut po podání. Užívat ho smějí jen dospělí a děti starší 12 let.

(vek)

Zdroj: Carter N. J.: Bilastine: in allergic rhinitis and urticaria. Drugs. 2012 Jun 18; 72 (9): 1257–69.

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe