#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nepodceňujte dýchání ústy u alergických dětí

Současné vědecké studie ukazují, že dlouhodobé dýchaní ústy, které se často vyskytuje právě u dětí s alergií, vede k nedostatku kyslíku v krvi. Tím je narušen správný růst dítěte, kvalita spánku, a dokonce i školní prospěch.

Současné vědecké studie ukazují, že dlouhodobé dýchaní ústy, které se často vyskytuje právě u dětí s alergií, vede k nedostatku kyslíku v krvi. Tím je narušen správný růst dítěte, kvalita spánku, a dokonce i školní prospěch.

Pocit ucpaného nosu zná asi každý. Problém nastává, pokud tento stav trvá déle a dýchání nosem je zcela znemožněno. Vzduch tak není oteplován a očišťován průchodem nosní dutinou, dráždí dýchací cesty a častěji se objevují infekce. Neléčené dýchání ústy u vyvíjejícího se dítěte navíc způsobuje chybný vývoj obličeje. Tyto změny zahrnují například vznik dlouhého úzkého obličeje, vadné postavení zubů, nefunkční skus horní a dolní čelisti či abnormálně vyklenuté patro.

Problémy ve dne v noci

Výčet závažných důsledků, které vyplývají z dlouhodobého dýchání ústy, však nekončí. Během spánku dochází ke krátkým, ale opakovaným zástavám dechu provázeným chrápáním a sníženým okysličováním krve. Tyto děti se také častěji v noci pomočují. Ve dne jsou pak unavené a mohou mít problémy se soustředěním. U některých se to projeví zhoršeným školním prospěchem, u jiných neposlušností a hyperaktivitou. Děti zpravidla dosahují menšího vzrůstu a nižší hmotnosti než jejich vrstevníci.

Nosní neprůchodnost není záležitostí jen alergiků

Podle jednoho z autorů nedávné studie Dr. Yoshe Jeffersona je dýchání ústy zdravotní problém, který se týká téměř každé rodiny. Dokonce uvádí, že se jedná o nerozpoznanou epidemii, která zasluhuje mimořádnou pozornost. Porušená nosní průchodnost se vyskytuje typicky u dětí s nedostatečně léčenou alergií. Jinou příčinou jsou opakovaná onemocnění horních cest dýchacích a s tím související zvětšená nosní mandle. Jiným důvodem je deformovaná nosní přepážka, daná vývojově nebo následkem úrazu.

Včasná léčba je základem úspěchu

Jako u každé nemoci je důležité i tento problém brzy odhalit a patřičně léčit před rozvojem nežádoucích důsledků dlouhodobého dýchání ústy. Samozřejmě se snažíme o cílenou léčbu orientovanou na příčiny. V případě rozvoje komplikací usilujeme o maximálně možnou nápravu. Děti například podstupují různé zákroky srovnávající špatné postavení zubů a čelistí nebo nosí rovnátka.

Rizikům dlouhodobého dýchání ústy braňme včas

Dýchání ústy je častý stav provázející různá onemocnění dospělého i dětského věku a přinášející mnoho zdravotních problémů. Právě z těchto dvou důvodů by nemělo být v žádném případě bráno na lehkou váhu, ale aktivně léčeno co nejdříve.

(blš)

Zdroj:
www.medicinenet.com
blog.taragana.com

website.web.ps.text.newsletter_free_subscribe